Бури, потопи и сняг блокираха страната. Преглед на националния печат

„24 Часа": Борисов: Няма да има акциз върху природния газ и метана

Акциз върху природния газ и метана няма да има, потвърди премиерът Бойко Борисов, цитиран от БНР.
Това няма да се осъществи, тъй като налагането на акциз върху горивата ще се отрази директно върху крайните цени на всички стоки, както и на парното. Бойко Борисов определи идеята като добра, но неосъществима по време на криза.
Преди седмица Министерството на финансите публикува проект за промени в закона за акцизите и данъчните складове, който предвиждаше метанът да се облага с 1,7 лева за гигаджаул догодина. Веднага след това от енергийния регулатор изчислиха, че ще последва поскъпване на парното.

„Труд": Бури, потопи и сняг блокираха страната

Близо 15 села в Бургаския регион останаха без ток заради разразилите се бури. Положението и в понеделник бе критично. Най-тежка беше ситуацията в Руен, където обявиха бедствено положение. Наводнени бяха и селата Вресово, Ябълчево, Просеник и Разбойна. Дъждът нанесе и сериозни поражения в Балчик, където пострада местната болница. В Шабла пък се изля невиждан потоп. Там от БАН отчетоха 151 л на кв. метър.
Междувременно пожарникари спасиха от закъсали автобуси край хасковското с. Маджарово осем деца и трима учители. Спасителни екипи на пожарната се притекли на помощ и на 15 дървосекачи, които изпаднали в беда с два автомобила около с. Сеноклас на брега на яз. "Ивайловград".

„Стандарт": Пенсионерите недосегаеми

Пенсионерите ще станат недосегаеми. С промяна в Кодекса на труда от догодина работниците, които са навършили възраст пенсиониране, няма да може да бъдат уволнявани без тяхно желание. Това съобщи социалният министър Тотю Младенов, който участва в конференция за демографските предизвикателства. Според Младенов с промяната се търсят възможности хората да остават по-дълго време на пазара на труда. От тази възможност обаче ще се възползват само работещите в частния сектор, стана ясно от думите на социалния министър. За министри, шефове на агенции и кметове няма да има ограничения да съкращават чиновниците, изпълнили всички условия за пенсиониране. Работодателските организации веднага реагираха остро срещу тази дискриминация.


„Дума": Хората от Катуница отново протестират

Хора от пловдивското село Катуница отново се вдигнаха на протест. От две вечери те правят мирни шествия, като в неделя са блокирали главния път по време на мирното шествие в памет на Ангел и Павел. Снощи хората отново се събраха на мирен протест, защото все още няма повдигнати обвинения и за смъртта на двете момчета. Част от въпросите, които местните поставят, са ще има ли наказани от фамилия Рашкови, както и ще има ли задържан заради огромното количество боен арсенал, открит в къщата на покойния Иван Рашков.
След убийството на 19-годишния Ангел и смъртта на 16-годишния Павел стотици хора всяка вечер почитат паметта на лобните места на момчетата.

„Новинар": Българите сме сред най-разочарованите европейци

Българите сме сред най-разочарованите в ЕС по отношение на доходите на домакинството и здравеопазването, сочи изследване на Евробарометър, цитирано от Европейската комисия (ЕК).
По отношение на финансовото състояние на домакинствата Швеция е на първо място с +5 точки, следвана от Дания с +4,7, Люксембург с +4,6 и Холандия +4,2. На последно място е Унгария с -2,5 точки, следвана от България с -2,3 точки, Румъния и Гърция с -2,1 точки.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини