Съд даде 200 000 бири на мъж с щастливи капачки. Вестниците в събота

„24 часа": Съд даде 200 000 бири на мъж с щастливи капачки

Варненец ще пие бира поне 3 г. - преди дни той осъди пивоварна "Болярка" във Велико Търново за 836 двулитрови бутилки пиво.

Окръжният съд уважи частичния иск на Иван Митев за претърпени вреди заради подвеждаща реклама и нелоялна търговска практика.

Става дума за промоционална игра на фирмата от 2009 г. "Лято, море и... 333 награди".

Там на етикетите на "Болярка" пишеше "Открий символа под капачката и спечели 100 000 безплатни бутилки", без да се уточнява, че с 1 капачка можеш да получиш само 1 бутилка от литър или два.

Митев попаднал на 2 печеливши капачки и тръгнал да си търси от организаторите на играта 200 000 бутилки бира. След като му предложили само 2 бутилки, той започнал съдебни дела.

Казусът, по който вече са се произнесли две съдебни инстанции, от месеци е предмет на разгорещени обсъждания между магистратите в Търново и ще бъде окончателно решен от ВКС.

Всичко започнало през пролетта на 2009 г., когато, провокиран от посоченото на рекламния етикет, варненецът напазарувал от търговската мрежа 2 двулитрови бутилки "Болярка".

Вкъщи отвинтил капачките на кехлибарената течност, за да се почерпи с приятел, и късметът му се усмихнал - и на двете имало изрисувана бутилка и надпис 2L.

 

„24 часа": 2 метра нахалство на "брокера" Илиев стърчат до хотел "Хемус"

Едни два метра от лъскава сграда взривиха спокойствието в елитния столичен квартал "Лозенец". Пламен Илиев, известен като един от общинските съветници от "групата на брокерите" в предния СОС, и собствениците на хотел "Хемус" решават да "залепят" за старата приватизирана сграда нов бизнес център.

Сградата е трябвало да бъде максимум 20 м висока - такива са изискванията за кота корниз в Закона за устройство на територията за зона "обществено обслужване", но зданието е с 2 м по-високо. То също носи името "Хемус". Първи се надигнаха съседите, които живеят в почти денонощен шум на машини, безсъние и малко слънчева светлина на ул. "Йоан Екзарх". Те изпратиха в "24 часа" подписка. В блока спалните на едните апартаменти гледат към хотела, а на другите - към бизнес центъра. Строителите започват да работят от 7 сутринта и продължават до 19 ч вечерта. Лятото строяха бизнес центъра до полунощ.

За нас вече няма нито сън, нито слънце, разказа жена от блока на ул. "Йоан Екзарх" 2. Тя споделя как преди от терасата й се е виждал НДК, а сега гледа разширението на хотел "Хемус". Съседката й добавя, че още в ранния следобед й се налага да стои на светнати лампи заради сянката, която билдингът хвърля върху жилището й. "Шумът е денонощен. Не знаем точно колко ще е висока сградата и докъде ще стигне", каза Иван Кръстев от същия блок. Преди 3-4 дни кранът изтървал няколко железни пръта. Стоварили се на улицата и било цяло чудо, че не са премазали никого.

„Труд"

Край на куфарната доставка на лекарства отвън

Над 30 животоспасяващи медикамента, за които днес болни българи, техните роднини или приятели обикалят Европа, за да ги купят, ще бъдат доставяни у нас.

Това гарантира проектонаредба на здравното министерство. Става дума за лекарства срещу ракови, онкохематологични, неврологични и други тежки заболявания. Част от тях досега не се внасяха, защото не са регистрирани в България. Други са регистрирани, но производители и търговци нямат интерес да ги осигуряват, защото са предназначени за много малко пациенти, изключително скъпи са или пък прекалено евтини, обясниха от министерството на д-р Стефан Константинов.

Всеки един от тези над 30 медикамента се приема от 20 до 400 болни, а годишното им потребление варира от 20-30 до 3000-4000 опаковки.

Държавите, в които в момента могат да се намерят дефицитните лекарства с рецепта, са Испания, Германия, Гърция, Турция. А някои пациенти стигат чак до САЩ.

 

„Труд": Брюксел забранява малки свирки

Брюксел се захвана и с пищялките, които се слагат при надуване на балони или като накрайник на музикални инструменти за деца.

Според изискване в последната евродиректива за безопасността на играчките от юли, свирките и мундщуците на тромпетчетата, кларинетите и другите инструменти за деца трябва да бъдат с големи размери заради опасност от поглъщане, съобщи Теменужка Костова, държавен експерт в агенцията за метрологичен и технически надзор.

Тя обясни, че въпросните елементи не трябва да минават през уреда за изпитване на малки части, който се ползва от техническия надзор - цилиндър, който имитира детско гърло.

Балоните и по старата, и по новата директива вървят с предупредителен текст, ако са от латекс. Той се изписва заради децата, които са алергични. Има още един задължителен текст, който трябва да бъде върху етикета - спуканите балони да се изхвърлят, защото имало случаи парченцата да бъдат погълнати от малчуганите.

 

„Стандарт": Пращаме ток на Берлускони

Ток ще пуска премиерът Бойко Борисов на колегата си Силвио Берлускони. "България може да излезе директно на италианския енергиен пазар", съобщи премиерът Бойко Борисов след среща с черногорския си колега Игор Лукшич. Идеята е двете балкански държави да си сътрудничат в износа на електроенергия. Черна гора подготвя проект за интерконекторен кабел за пренос на ел. енергия под Средиземно море. Само България пък изнася ток за региона. И сега България продава електричество на Италия, но то минава през Гърция. Там пък цената се надува и оскъпява крайния продукт. Идеята за енергийното сътрудничество между България и Черна гора е да се елимининират посредниците, така износът ще става на конкурентна цена. "Този проект обсъдихме още през лятото и в момента усилено работят по него Националната електрическа компания и Министерството на икономиката", обясни премиерът. По думите му, обмисля се сключването на дългосрочни договори. Работни групи от двете държави ще започнат до две седмици работа по създаването на съвместно дружество. "Надявам се да успеят, да намерят точното сечение и баланс на интересите", допълни премиерът.

„Стандарт": Гласуваме с мокри кърпи

Изборният ден ще събере много хора на едно място и това крие риск от разпространение на вируси, алармираха джипита. Те дори се опасяват, че след вота може да се стигне да епидемия в дадени населени места, тъй като хиляди хора ще влязат в рамките на няколко часа в една и съща стая. Лекарите предупредиха, че заради повишената заболеваемост през последните 3 седмици вирусите и бактериите лесно ще се прихванат в "тайната" стаичка, където ще бъдат сложени изборните бюлетини. Те се разпространяват по въздушно-капков път - чрез кихане, кашляне и пипане на заразени повърхности. Един от начините хората да се предпазят е да попълнят квадратчетата със собствена химикалка. Това обаче съвсем не е достатъчно, тъй като вирусите могат да полепнат по ръцете и от други повърхности. "Затова всеки трябва да носи в себе си антибактериални мокри кърпички и да ги използва веднага след като упражни правото си на глас", съветва д-р Димитър Кехайов от столичната болница "Лозенец".

„Монитор": Екоданък за старите коли

Обмисля се въвеждането на екологичен компонент при облагането на автомобилите, обяви вчера екоминистърката Нона Караджова. Не става дума само за старите коли, а и за онези, чиито двигатели замърсяват повече околната среда, коментира тя пред „Монитор". Водещ критерий ще е количеството на отработените газове и видът на двигателя. Работна група, в която влизат експерти на МОСВ и на МИЕТ са се споразумели колите, които не замърсяват, да получат някакви преференции. Логично е електромобилите да ползват финансови облекчения, коментира министър Караджова. Предстои в групата да се включат и експертите на финансовото министерство, които да определят по-точните параметри на новата екотакса.

„Монитор": Гласуваме с „Х" до два пъти

Гласоподавателите ще разполагат с два опита да пуснат валидна бюлетина на вота за президент и за местна власт в неделя, обяви говорителят на Централната избирателна комисия Бисер Троянов. Предпочитанията за държавен глава, за кмет на община и на кметство с над 350 жители и за листа с общински съветници трябва да се маркират в интегралната бюлетина със знак „Х", изписан срещу съответния претендент със синя химикалка.

Хиксът може да излиза от границите на квадратчето, но не бива да навлиза в очертанията на друго. Знакът не трябва и да наподобява „+", иначе бюлетината ще бъде отчетена като невалидна. Ако тези изисквания не се спазят по невнимание или гласоподавателят отбележи в тъмната стаичка предпочитанията си за погрешен кандидат или листа, той ще има право да извести за това обстоятелство секционната избирателна комисия.

„Монитор": Сто заплати за двустаен в центъра

За да се купи най-евтиният двустаен апартамент в центъра на София, ще са нужни около 100 средни работни заплати по 700 лв. Парите около 70 000 лв. ще ни стигнат за 55 квадрата, обявени за продажба за 35 000 евро.

„Капитал": Какъв президент искаме

Има президенти, които оставят след себе си толкова много, че в историята за тях ще има цели глави. Други заслужават само страница или един абзац. За Георги Първанов

историята едва ли ще бъде толкова щедра. Неговото място в нея най-вероятно ще бъде някоя бележка под линия. Най-голямата му заслуга е в това, което не се случи - той опроверга страховете, че с миналото си на партиен апаратчик ще завие волана на държавното управление рязко на изток. Най-големият му провал е също в това, което не се случи в годините, когато хората в България имаха нужда от революция, от рязка промяна в начина на мислене и живот, той беше президент на статуквото.

За 10-те години на Георги Първанов като държавен глава на противниците му им беше трудно. Хлъзгавата липса на ясни позиции и пълното отсъствие на конкретни визии неутрализираха всяка възможност за скандали. Единствените събития с потенциал да мобилизират някаква критика - че е агент на Държавна сигурност или бракониерства някъде из средна Азия, бяха дребни и потънаха в безличния му маниер за правене на политика.

„Сега": Шести ден десетки села бедстват без ток и вода

Въпреки хвалбите на управляващите, че бързо и ефективно са се справили с последиците от първия сняг в страната, десетки села вече шести ден са без ток и вода, показа проверка на "Сега". Фермери от най-лошо засегнатите райони заплашиха да съдят електроразпределителните дружества за нанесени щети, а местните власти се оплакаха, че държавата е абдикирала от задълженията си. Пресцентърът на МВР и "Гражданска защита" не обявиха данни за селата без ток и прехвърлиха топката на ЕРП-тата.

Няколко дни след края на снеговалежите 82 населени места продължаваха да бъдат без ток вчера сутринта. В късния следобед броят им намаля до 67. Най-лошо бе положението около Велико Търново, където ток нямаше в 25 села. 12 селища в Бургаско също бяха на тъмно. Без ток бяха и на места в Търговище, Габрово и Ямбол. "Сега" получи справката неофициално, след като нито една държавна институция не пожела да заяви публично в предизборния ден колко българи продължават да бъдат в трудно положение след снежните бури.

 

„Дума": Шойбле отказа среща с Дянков

Германският финансов министър Волфганг Шойбле не е намерил време да се срещне с българския вицепремиер Симеон Дянков, съобщи LiveBiz. Дянков бе на посещение в Германия и програмата му предвиждаше късно вечерта в четвъртък да разговаря с Шойбле. Преди седмица транспортният министър Ивайло Московски съобщи, че се разчита на тази среща, за да бъде уговорено разсрочване на заема, който БДЖ изтегли от немската държавна KfW, за да купи 50 дизелови и електрически мотриси "Дезиро" на "Сименс". Поради това, че железниците са спрели да погасяват заема, КfW заплаши да прибере поне половината мотриси, а по-късно стана ясно, че банката дори ги е обявила за продажба.

"Срещата с Шойбле наистина бе предвидена по програма, но германският финансов министър бе прекалено зает с дебатите в Бундестага", казва източникът на LiveBiz. По тази причина нейният час бил променян няколко пъти, но накрая била отменена. Сега надеждата на Дянков е да се срещне с Шойбле утре в Брюксел, където ще се състои Срещата на върха.

В Берлин Дянков се е срещнал с първия заместник финансов министър Щефен Кампетер. Освен това е изнесъл публична лекция в представителството на Европейската комисия в Берлин, в която е заявил, че България не е застрашена от дългова криза, съобщи пресцентърът на МФ.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини