За пръв път: В Хасково ще лекуват смъртоносни инфаркти

Спешните състояния при инфарктите често завършват със смърт ако не се оперира

За пръв път в цялата история на съществуването си, хасковската МБАЛ ще има отделение по инвазивна каридология. Днес бе даден старт на проекта с идването на кардиохирурга д-р Орлин Радев. В момента той работи в правителствената болница в София. До месец трябва да бъде финализиран договорът с това лечебно заведение след което д-р Радев изцяло се премества в Хасково и ще работи ежедневно тук. Той е сертифициран специалист по инвазивна кардиология, очаква се наемането на още един. По медицински стандарт, подобно отделение може да съществува с поне двама специалисти.

Инвазивната кардиология ще се помещава в трето вътрешно, макар че там трябва да се направят конструктивни промени, заради масираното използване на рентген. Днес началникът на 3-то вътрешно/известно и като кардиологично отделение/ д-р Александра Милева декларира, че нейните специалисти ще работят в тясна връзка с д-р Радев. Конвенционалните кардио състояния светкавично могат да евоюлират в остри, изискващи хирургична намеса, инвазия от където идва и названието инвазивна кардиология. Досега при такива състояния, пациентът спешно се изпращаше я за Ямбол я за Пловдив или София. И понякога не достига до там.

Наличието на такова отделение, което ще е единствено в областта, ще е животоспасяващо за хора ударени от така наречения Остър коронарен синдром. Това е един от тежките инфаркти при които ако до първия час няма специализирана лекарска намеса, пациентът умира или остава инвалидизиран. Годишно имаме 70 такива пациенти, техният живот си заслужава, каза д-р Милева. Общо към 400 пациента със сърдечни проблеми пък се транспортират към други болници всяка година поради липса на апаратура и специалисти.

Септември 2012-та година отделението трябва да заработи, каза началникът на МБАЛ д-р Славчо Близнаков. До тогава трябва да мине обществена поръчка за изграждане на помещение за катетаризационна лаборатория и поръчка за закупуване на скъпа техника. „Нова, а не втора употреба“ уточни Близнаков. На въпрос на Haskovo.net откъде ще дойдат парите, Близнаков каза :Това е моя работа. По подобен начин отговори на обещанието за нова апаратура на Очно отделение. 6 дни по-късно апаратурата бе доставена, а в Хасково пристигна известният офталмолог д-р Даскалов.

За отделението по инвазивна кардиология обаче ще трябват много повече пари-около 1.5 млн от които поне 500 хил за апаратура. Един от вариантите е да се възстанови държавната субсидия от министерството на здравеопазването. Припомняме че в последните 2 години, такава липсваше и в Хасково идваха пари само пи клинични пътеки.

Д-р Орлин Радев е лекар от 1990-та година, а с инвазивна кариология се занимава от 2001-ва. 9 години е работил в националната кардиологична болница а от 2 години в Университетска болница „Лозенец“ известна като „Правителствена“.

На въпрос, не смята ли че идването в Хасково е стъпка назад в кариерата му, д-р Радев даде пример с доцент д-р Джоргова. Началникът на инвазивната кардиология в Кърджали се преместила там от софийската „Света Екатерина“.

Досега Хасково, заедно с Кюстендил, бяха единствените областни градове в които нямаше отделение по инвазивна кардиология.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини