Пациенти с направления не бяха обслужвани от рентгена в димитровградската болница

    През вчерашния ден /20.01.2022г./ пациенти с направления от извънболничната помощ и COVID-зоната в Димитровград не бяха обслужвани в рентгеновото отделение помещаващо се в димитровградската болница. По думите на персонала в рентгенологията, вчера са били върнати няколко десетки пациенти с направления, други са се примирили и са си заплатили рентгеновото изследване, без да използват издаденото им направление. За този проблем сигнализира димитровградчанинът Светослав Гочев във фейсбук групата "Димитровградски не/редности".

    Мъжът е попаднал в ситуацията, когато се е наложило да се направи белодробна снимка на 16-годишния му син. От рентгенологията му било е обяснено, че от същия ден МЦ "Димитровград" не обслужва пациенти с направления по здравна каса. Тази информация Гочев потвърди и пред колеги от еТВ в телефонен разговор.

    Днес след, наша намеса, се стигна до решение на проблема и от 9:30 тази сутрин отново се приемат пациенти с направления за рентгенови изследвания. Това бе потвърдено и от нашата репортерска проверка към 10:00ч., когато в отделението по образна диагностика в димитровгрдската болница, чакащите за преглед потвърдиха, че не са им искани пари за изследванията.

    Коридорът на рентгеновото отделение все пак беше празен, имаше само 2 деца, които бяха за снимка. До празния коридор се стигна, след като от вчера лекарите от извънболничната медицинска помощ са предупреждавали пациентите си, че направленията не важат и ще трябва да бъде заплатено изследването. Сумата може да варира според спецификата на изследването, като 25 лева струва снимка на бял дроб, което е и най-често извършваното в момента, поради пандемията от COVID и навлизането на гриповете.

    Уточняваме, че вчера рентгенологията е обслужвала пациенти, изпратени от ЦСМП - Димитровград и от отделенията в димитртовградската болница МБАЛ "Света Екатерина", без допълнително заплащане. Уточняваме също, че Рентгеновото отделение работи с лиценз на МЦ "Димитровград" и обслужва пациентите на МБАЛ "Света Екатерина"  и пациенти с направления от лични лекари и специалисти, които минават през Медицинския център и за тях е бил проблема.

    До проблема с обслужването на пациенти с направления от лични лекари и специалисти се е стигнало, след заповед на управителя на медицинския център Емилия Милева, която е прекратила временно работата с пациенти по здравна каса за рентгенови изследвания.

    Днес разговаряхме с доктор Милева, която разясни как се е стигнало до този проблем."Бяхме в ситуация, в която нямахме полезен ход, защото останахме само с един лекар, поради карантина и боледуване на останала част от персонала, нямаше как да се изпълняват изискванията на здравната каса. През рентгена на ден преминават около 150 души и ние бяхме в патова ситуация да не можем да ги обслужваме. Наложи ми се да взема много трудно решение, но трябваше да го взема, нямах избор, защото за да обслужим пациентите, ние освен огромното натоварване, щяхме да останем без заплащане на изследванията, както и да търпим и финансови санкции поради специфика в работата със Зравната каса. Проблемът днес бе решен, имаме изрично споразумение с директора на РЗОК да отпадне контрола за часовете на изследванията, който да съответства с часовете, подадени от здравна каса", това потвърди пред нас д-р Милева.

    До решението днес се стигна, след като сутринта сигнализирахме за проблема на директора на РЗОК - Хасково Ирина Колева, която проведе разговор с д-р Милева и постигнаха споразумение как да продължи работата с пациентите с направления. След проведения разговор, Колева изрази благодарност към медията, че сме сигнализирали за проблема и сме я уведомили за сериозността му, благодарение на което е намерено бързо решение и не се e стигнало до там, повече граждани да бъдат засегнати.

    Но все пак с направление за рентгеново изследване може да се отиде и във второ звено по образна диагностика в града, което обаче е с по-нисък капацитет и работи по 5 часа на ден от 9:00 до 14:00 часа, което е крайно недостатъчно за покриването на нуждите на Димитровград и региона. С направление може да бъдат посетени рентгеновите кабинети и в областния град Хасково, но не би било препоръчително, поради пандемичната обстановка, а повечето от пациентите за снимки на бял дроб, са със съмнения или потвърдена ковид инфекция, което би било предпоставка за по-голямо разпространение на Коронавируса.

    Христо Христозов

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (12)

    • 1
      Dd
      dd
      17 -2
      16:25, 21 яну 2022
      Явно ще има бити лекари и в Димитровград.Хора,престабете с тая гавра.Морят ви,като мухи,а вие още не сте се сетили,какво да правите.Защо позволявате това?
      • 12
        123
        9 -3
        08:35, 22 яну 2022
        Бийте ги.
    • 2
      Св
      Светослав Гочев
      2 -4
      17:56, 21 яну 2022
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 3
      СТ
      С то
      9 -2
      19:16, 21 яну 2022
      На това рентгеново отделение не може да разчиташ. Като знаеш кой е началника по партийна линия, толкова могат. Правят едни заключения, които само объркват поставянето на диагноза и насочват пациентите в друга насока. Преминалата пневмония е дават активна и ако няма специалист по белодробни болести отиваш в друго направление и отделение. Добре, че има лекари които са в час! Да благодарим , че ги има и оправят бъркотиите. Но нещата са съвсем сериозни и трябва да се вземат мерки.
      • Ти
        Тити
        10 -1
        19:33, 21 яну 2022
        Прав си, почти всяка белодробна снимка я пишат с пневмония! Задължително след тяхната диагноза трябва да потърсите друг лекар, който да я погледне, вече няколко души които познавам са с фалшиви пневмонии от нашето рентгеново отделение! Не се доверявайте на диагнозите им, търсете винаги второ мнение, защото ще ви тъпчат с антибиоти ненужно, поне мога че да снимат, само за рова стават!
      • 12
        123
        8 -1
        08:40, 22 яну 2022
        Това е вярно - всяка по-особена снимка се пише пневмония и следва прием на антибиотици. Повечето хора обаче издържат лечението.
        Просто си я карат така защото няма надзор.
        Като сгрешеното кръгово при язаки - продължават да умират хора там но нищо не правят.
    • 4
      Пи
      Питане
      4 0
      19:52, 21 яну 2022
      Ами това ...., кой ръководи това рентгеново отделение !
      • Др
        Др
        4 -1
        21:18, 22 яну 2022
        Др Митрушев или поне така се води
    • 5
      Ел
      Елена
      5 0
      09:33, 22 яну 2022
      А защо е трябвало да се намесят медиите за да се намери решение на проблема? Тези хора които могат да решат проблема не си ли говорят преди да се стигне до такова кардинално решение? А не че имам нещо срещу другия рентген Фокуса, ама този се намира на втория етаж в сграда без асансьор, за повечето хора това е голям проблем
      • Dd
        dd
        1 0
        22:38, 22 яну 2022
        Защото овцете блеят.Град от самоубийци.
    • 6
      Фе
      ФЕН
      3 -2
      17:31, 22 яну 2022
      Пневмония+антибиотици+курса,на лечение=100,200лв.Повечето семейства,тричленни.Ми на тях,сега им е жътвата.ПП.
    • 7
      Из
      Извинявам се
      4 0
      00:18, 23 яну 2022
      Но хора търсете си правята повечето лекари тук не стават за нищо в този град
    Последни новини