Google Maps стават платени при прекалена употреба

Компаниите, които използват връзки към Google Maps на своите сайтове, ще бъдат принудени да плащат при голям трафик към услугата, обявиха Google, цитирани от ВВС. От 1 януари 2012 г. интернет корпорацията ще иска пари, когато карта на даден сайт бъде разгледана повече от 25 хил. посещения дневно.

Много сайтове, като туристически фирми например, използват линкове към картите на Google, за да покажат на клиентите си местата, от които те се интересуват. От компанията казват, че от този таван ще бъдат засегнати едва 0.35% от потребителите на Maps. Според запознати източници Google ще иска по 4 USD за всеки 1000 разглеждания над лимита.

От компанията казват още, че дават време на ползвателите на услугата да преразгледат потреблението си и да вземат съответните мерки. "Разбираме, че въвеждането на този лимит може да се приеме за притеснително", казва Тор Мичъл, продуктов мениджър за Maps в Google. "Ние обаче трябва да осигурим дълготрайното бъдеще на услугата", уточнява той.

Новината идва дни след като Apple купи компанията за изготвяне на 3D географски карти C3 Technologies. Това е третата картографска фирма, купена от Apple за последните две години. C3 Technologies се занимават със съставянето на изключително детайлни фотореалистични триизмерни карти чрез метод, използван при насочващите системи на ракети. Първоначално компанията е била дъщерно дружество на шведския оръжеен концерн Saab.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини