Експерт: При разпад на еврозоната се връзваме към марката

Ако изгонят Гърция от еврозоната, един-два месеца ще има хаос както на световните и европейски пазари, така и в банковата система. Отлъчването на южната ни съседка обаче няма да засегне страната ни, ако се държим дисциплинирано.

Това заяви пред bTV икономическият и политически анализатор от „Индъстри уоч” Лъчезар Богданов. Според него процесът на леко намаляване на лихвите по кредитите, който се наблюдава от известно време в страната, дори ще продължи. 
Евролидерите обявиха снощи, че замразяват до референдума в Гърция крайно необходимия за страната транш от 8 млрд. евро.

Богданов разви 3 варианта за развитие на кризата в Европа. Най-лекият вариант е Гърция да изпълни поетите си ангажименти. Вторият вариант е Германия да изгони Гърция от еврозоната, а най-лошият - самата еврозона да се разпадне.

Ако се разпадне еврозоната – ще има шок в системата и по-малко капитал, включително към България. Ние все още сме рисков район, за нас пишат като за нова икономика, въпреки финансовата дисциплина, която имаме, смята Богданов. Тогава големият въпрос ще бъде свързан с обстоятелството, че няма да има нови кредити, а икономиката ще застине, каза още той.

По думите му основният въпрос в момента е дали искаме слабо евро или  дисциплинирана Европа. Ако искаме да сме от добрите, няма какво да ни притеснява.

Според анализатора марката би била най-стабилната валута при евентуален разпад на еврозоната. Ако се привържем към друга валута, при обръщането на лева няма да се изгубят пари, успокои Богданов, но уточни, че това не зависи от Брюксел, а от страната ни и политиката, която водим. Според него най-добре е да се вържем към марката или друг вид валута на Северния блок - Холандия, Финландия, Германия и Дания. Богданов смята, че доларът е нестабилен и в САЩ проблемите тепърва ще се появяват, а швейцарският франк е волатилна валута.

Едва ли ще ни се отрази толкова бурно и толкова пряко това, което се случва в Гърция, защото нямаме толкова тесни връзки с гръцката икономика, но поради увеличаване на нивото на риска в ЕС и Балканите има някакви основания за увеличаване на лихвите, смята пък Емил Хърсев, цитиран от БНР. Според него няма икономическа логика в стъпката за референдум, тя е чиста политика и вероятно психология. Ще има задържане на договорените вече плащания за Гърция. Поставя се на карта близкото бъдеще на гръцката икономика с ход, който няма икономическо основание, смята Хърсев.

Когато България фалира, гърците щракаха с пръсти и даже евтиничко си напазаруваха всичко - от домати до заводи и банки, без пари. Сега трудно ще ни се получи на нас да направим същото, нямаме капитал, за да се възползваме от техните имоти и острови. Във всеки случай те нямат полза да се отказват от логичното решение, каза още икономистът.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини