Опасният астероид 2005 YU55 ще може да се наблюдава от България

Опасният астероид 2005 YU55 все още не може да се наблюдава оптически от Земята, но ще може да се изследва и от България, заяви д-р Филип Фратев, ръководител на обсерватория "Звездно общество – А79".

Астероидът 2005 YU55, който ще премине близко до Земята утре в полунощ (1ч. 28м. българско време) и предизвика сериозен научен и медиен интерес все още не може да бъде наблюдаван от никой оптически телескоп поради слабия си блясък.

НАСА е прехванала и следи астероида посредством радарни наблюдения, които са били проведени първоначално на 6 - ти ноември 2011 г. в 15:15 ч. и ще продължат по 4 часа на ден до 10-ти ноември. Анализът на данните доведе до подобрение в изчислената орбита като се потвърждава, че няма опасност от сблъсък със Земята. Според новите изчисления небесното тяло, с размер от 400 м, ще премине на 324 000 км от Земята, което е с 5 000 км повече от предвиденото на базата на наблюденията, получени при предишните сближения от 2005 - 2006 г. и 2010 г. Уточнено беше и предсказаното положение на тялото спрямо звездите като възможната грешка в положението е намалена над 4 пъти спрямо предишните изчисления.

По-ранно бе оповестено, че астероидът няма да може да бъде наблюдаван от територията на България, което не е вярно. 2005 YU55 ще може да се наблюдава днес, макар и трудно, в диапазона от 17:35 ч. българско време до 19:15 ч. чрез специализирана за целта апаратура - телескоп с диаметър на огледалото от около и над 40 см и приемник CCD камера. По проекция тялото ще се намира на границата на съзвездията Везни и Змиеносец. Такъв тип наблюдения, проведени от България, биха били много ценни, защото на практика ще са и едни от първите оптически такива при настоящото сближаване. През следващата нощ условията за наблюдения на 2005 YU55 от България са много по-добри като тялото ще се вижда на около 70 градуса над хоризонта и ще бъде само с една звездна величина по-слаб от блясъка му в най-голямото сближение днес. На практика това означава, че може да бъде заснет с обикновен фотоапарат и малък телескоп.

Трябва да се уточни, че твърденията, че това е най-голямото сближение с астероид до 2028 г. се базират само на познанието ни за телата, които са открити до момента и в никакъв случай не означава, че няма опасност от сблъсъци в по-близко бъдеще. Поради това продължават и интензивните наблюдения на специализираните американски проекти, финансирани от НАСА и американската армия. От 2005 г. насам астрономите от IAU A79, с ръководител д-р Филип Фратев, са открили 65 астероида, два, от които понастоящем носят имената на В. Левски и Хр. Ботев. През 2012 г. нашите астрономи ще кръстят астероид и на името на Аспарух. Въпреки липсата на финансиране от страна на държавата IAU A79 постави България измежду 10-те водещи нации в света за тази област на науката през последните години, заявяват от обсерваторията.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини