Скобелево почита поета Яворов

Традиционните Яворови поетични дни в димитровградското село Скобелево ще се проведат тази събота, казаха от Общината. Проявата е съвместна с Община Чирпан, тукашната администрация и читалище "Искрица", село Скобелево. Културното средище тази година навършва 110 години от основаването си.

Празниците ще започнат в 14,00 часа на 12 ноември с поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на ЖП гарата в селото. Тя напомня, че през периода 1895 - 1897 г. в новооткритата пощенска станция като телеграфист е работил поетът Пейо Яворов. В Скобелево той е написал едни от най-хубавите си произведения, сред тях се откроява творбата му „Арменци”, напомниха от читалището в селото.

Час по-късно програмата ще се пренесе в салона на читалището, където ще започне концертна програма, посветена на годишнината на читалището. Женският хор при арменски клуб – Пловдив ще се включи със своя изява, както и формации от скобелевското читалище и това в град Чирпан.

НЧ „Искрица – 1901” е основано в началото на века, когато група будни и родолюбиви люде под ръководството на Димитър Ралов полагат началото на читалището в Скобелево. С времето то се превръща в най-важния притегателен културно-просветен център, както и до днес. Още със създаването си читалището започва да развива активна дейност, която се изразява най-вече в представяне на театрални постановки. Впоследствие се развиват певческа, танцова, кръжочна и лекционна дейност.  

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини