Безплатно тестват кръвната захар в Димитровград

Над 20 души измериха кръвната си захар за час в местния клуб на диабетика

Акция по безплатно измерване на нивото на кръвната захар предприе Клубът на диабетоболните в Димитровград днес. Мероприятието трябваше да се осъществи вчера в Световния ден на диабетика - 14 ноември, но бе отложено по организационни причини, каза за Dimitrovgrad.bgvesti.net председателят на клуба Павлина Танева.

Час след началото на акцията над 20 предимно възрастни хора се тестваха с глюкомер. В ролята на мед. сестра влезна Дора Александрова от хасковския клуб на диабетика, която даваше и наставления на болните как да се грижат за здравето си и каква храна е по-полезно да приемат.

"Преди изследването е важно дали човекът е закусил сутрин или не, това е определящо за нивото на кръвната захар", коментира Александрова. Резултатите от теста излизат за минути, а нивото на повечето изследвани димитровградчани бе в рамките на нормалното за кръвна захар.

Докато чакаха да премерят кръвната си захар, диабетиците се топлеха на "духало" в клуба

Право да се изследват днес имат и хора, които не са болни от захарна болест, каза Павлина Танева. По думите й, организацията в Димитровград наброява в момента над 100 души. Павлина поела ръководството от март тази година и започнала подобни акции, целящи превенция и грижа за диабетоболните. Днешната продължава до ранните следобедни часове в Клуба на диабетика на ул."Цар Борис І" в Димитровград.

Председателят на димитровградския клуб на диабетика Павлина Танева
Дора Александрова от хаасквоския клуб на диабетоболните

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини