Правителството пак ни излъга

За пореден път от Правителството отвърнаха на компромисите и диалогичността на земеделците с номера, поредна лъжа и погазване на демократичните ценности.

Това се казва в декларация на Националният комитет за протестни действия на земеделците.

Припомня се, че вчера организаторите на протеста са спрели колоните от трактори, идващи към София, по молба на правителството в името на продължаване на диалога и намиране на решения в обществените отношения в сектора без натиск.

Машините и хората бяха спряни там, където са по пътя си към София, за да се проведат някакви преговори, търсени от представителите на земеделските производители.

Макар и компромисни, предложенията не се превърнаха в решения, които да могат да бъдат обсъдени и евентуално приети от земедделските производители, заявяват от протестния комитет.

Хората и машините обаче не са могли да се придвижат навреме до София, съгласно официалното уведомление и да проведат организираните митинг и манифестация за изразяване на недоволството си мирно и организирано.

Протестите по места продължават и утре, съобщават организаторите.

Става ясно още, че на днешно заседание на Инициативния комитет за протести в сектор „Земеделие" ще бъде направен план и организация за начина, формата и продължителсността на протестите през следващите седмици, докато Правителството покаже отговорност и готовност за утвърждаване на нова политика на реални диалог и действия без лъжи и манипулации.

Междувременно премиерът Борисов реагира много остро на земеделските протести. По думите му с исканията си точно преди изборите, зърнопроизводителите са рекетирали управляващите.

По повод заплахата колоните с трактори да влязат в София премиерът попита:
„Какво ще правят в София? Ще орат ли с тракторите или ще играят хоро и ръченица пак? В София кебапчета и пържоли няма. В София хората работят. Защо не стачкуваха, когато прибираха реколтата?"

Пети пореден ден продължава протестът на зърнопроизводителите, продиктуван от орязаните за сектора пари, залегнали в Бюджет 2012 г.

Късно вчера вечерта от Столична Община обявиха, че зърнопроизводителите няма да протестират в София. Ако все пак решат да дойдат столичният кмет Йорданка Фандъкова обясни, че от Общината не дават разрешение, а правят съгласуване и организация на движението как да влязат машините в София, за да не нарушат движението и да бъде в момент, когато движението не е интензивно.

Най-близката техника към момента се е намирала до Ботевград.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини