Бойко Борисов: Протестите са заразни, пенсионните системи са направени на изкуствени основи

Криминализираме невнасянето на осигуровки, зърнопроизводителите се опитват да ни извиват ръцете, добави премиерът. Коментирайте участието на премиера на facebook.com/TV7Bulgaria

Министър-председателят Бойко Борисов гостува час и половина ексклузивно в „Гореща точка” днес, 2 декември. Пред топжурналиста на националната ефирна TV7 Николай Бареков премиерът коментира наболелите обществени въпроси относно пенсионната реформа и социалното напрежение и протестите в страната. Гледайте пълен запис на интервюто на сайта на TV7: http://tv7.bg.

В ефира на TV7 Бойко Борисов заяви, че протестите са заразни, коментирайки сътресенията в Брюксел и Лондон. Системите не издържат така, както са направени, защити тезата си премиерът. Пенсионните системи са направени на изкуствени основи, допълни министър-председателят. От други данъци се додават в НОИ милиарди левове и затова България е на последно място по изградена инфраструктура, твърди Борисов. Първото предложение на министър Дянков за пенсионна реформа беше от 2012 да започне вдигане на пенсионната възраст с по 4 месеца. Тези 4 месеца ги бяхме договорили със синдикатите, добави премиерът. Криминализирахме неплащането на осигуровки, каза още министър-председателят.

За миньорите е най-изгодно да се увеличи възрастта, защото ако се пенсионират, ще отидат в частните фондове и ще вземат по 50 лв. пенсия, коментира премиерът. ДАНС механично събра няколко структури. Там взимат в пъти повече от МВР. В частния сектор взимаш 6 заплати при пенсиониране, а в ДАНС – 20. Намалихме ги на 15 заплати, защити промяната Борисов. Държавата плаща осигуровките на служителите в МВР, отбраната и администрацията. Ще им повишим заплатите, колкото са осигуровките, но да си ги плащат те. Ще се промени философията, защото тя е грешна, коментира премиерът. Когато решихме, че ще започнем реформата през 2015 г., ситуацията в Европа не налагаше тези драстични мерки. Сигналите сега говорят за форсиране на реформите, каза Борисов.

Защо само този сектор дойде да ни извива ръцете преди изборите?, коментира министър-председателят протеста на зърнопроизводителите. Не съм подписал финансовата рамка за земеделие и това не е случайно, каза Борисов. За тази година субсидиите за зърнопроизводителите са 861 млн. лв., а за следващата – 882 млн. лв., каза  премиерът и обясни, че в тази криза правителството е успяло да осигури пари за животновъди, тютюнопроизводители и зеленчукопроизводители. Огромен процент от 882 млн. лв. отиват при хората със скъпи коли, твърди премиерът. По думите му правителството е дало на земеделието 70 млн. лв. ваучери за акциз, като за това има зелена светлина от Брюксел. В пряко включване Георги Милев, зам.-председател на Асоциацията на зърнопроизводителите, коментира, че от десет дни на обществото се цитират сглобени цифри за общо малко над милиард. Финансовата рамка, която ни беше предложена беше подписана от 15 асоциации. Ние бяхме използвани предизборно, твърди Милев. Милев обясни на Борисов, че миналата година са взели субсидия по 28,50 лв. на декар, а сега – 25 лв. Грешката на Дянков е, че е рязък в изказа, казва верни неща, но по по-американски, защити Борисов финансовия министър.

На практика БДЖ е фалирало предприятие, коментира премиерът в студиото на "Гореща точка". Защо синдикатите не протестираха преди за лошото управление. Безобразията са много и големи. В момента сме изправени пред огромен проблем – кредиторите да си поискат вземанията и да фалира предприятието, твърди министър-председателят. БДЖ е коренно различна тема от земеделието. Щях да се зарадвам, ако въпреки добрата реколта и по-високата цена на хляба и олиото, бяхте обявили каква е себестойността, обърна се Борисов към протестиращите зърнопроизводители. Това е популистко изказване и вие го знаете, цената на хляба и олиото не зависи от нас, опонира му Георги Милев. Пряко в ефира на TV7 той каза на премиера, че машините тръгват към София. Пожелавам ви лек път, карайте внимателно по пътя. Правете протести, но се съобразете с хората, които работят. Не задръствайте движението, призова Бойко Борисов.

В ефир се включи министърът на земеделието Мирослав Найденов, който коментира средствата, които се отпускат за земеделие. Цифрите са проверени от европейската Сметна палата. Прави са, че ще има малко намаление за тези, които обработват нивите. Общата сума за сектора е с близо 200 млн. лв. повече, категоричен беше Найденов.

В края на разговора премиерът обеща, че тази година ще има рекордно усвояване на европейски пари.

Министър-председателят коментира и номинацията си в класацията „Футболист на годината”. Това, че ме подкрепят, е протестен вот срещу всичко, което се случва в българския футбол. Говорих и да намерим още един спонсор за ЦСКА, чакам ги да си платят 150 хил. лв. и веднага им давам стадиона за 30 години, коментира премиерът.
В рамките на седмицата Николай Бареков и сутрешният блок на TV7 фокусираха зрителското внимание върху усложнената протестна обстановка в страната с ексклузивните участия на Искра Фидосова, лидер на преговорите между властта и синдикатите от страна на управляващите, на д-р Тренчев от КТ Подкрепа и лидера на КНСБ Пламен Димитров за националния ден на протест и социалния ефект от готвените реформи, на министър Мирослав Найденов за исканията на земеделските производители, на бившия премиер и новоизбран лидер на европейските социалисти Сергей Станишев за бюджет 2012, на заместник-председателя на парламентарната група на ПП ГЕРБ Валентин Николов за кризата в БДЖ и пенсионната реформа, като заради извънредното участие на премиера Николай Бареков отложи служебно пътуване извън страната.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини