Двама заподозрени за масовите палежи на автомобили в София

Двама са заподозрените за масовите палежи на автомобили в София, каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов на пресконференция, цитиран от БТА.

Разследващите обаче не могат да кажат със сигурност дали те са извършителите, добави министърът.

По-рано бе съобщено, че през нощта е задържан един заподозрян в района на Горубляне, като той е носел голямо количество запалителни материали.

По информация на БНР в полицията са били разпитани 10 души, а самият Цветанов по-рано съобщи, че има задържан заподозрян за палежите, но МВР работи по евентуалните мотиви и по алибито, което заподозряното лице дава.

"Сами разбирате, че няма как да сложим полицай до всеки един блок, но колегите полагат усилия да решим този проблем, който в момента наистина е доста притеснителен за жителите на съответните райони на София", каза още Цветанов, цитиран от БНР.

Снощи бяха подпалени още пет автомобила в "Младост" - 1 и 2. Всичките са били паркирани пред жилищни блокове.
Един от опожарените автомобили е джип, паркиран пред платен паркинг до блок 1Б в района на ХМС, а собственик на возилото е бивш заместник-кмет в община "Младост", предаде БГНЕС.

Никола Панов, който е жител на въпросния блок, разказа, че в района има общо три паркинга. Той обясни, че комплексът от блокове е печелил награда по времето на социализма заради уникалния си начин на строеж – под три от ниските блокове са правени паркинги.

Панов не смята за състоятелна тезата, която доби популярност напоследък, че колите се палят на местата, където е предвидено да се изграждат платени паркинги. Неговата кола също нощува пред платения паркинг на блок 1Б. Той обясни, че паркингът е на два етажа и в него няма свободни места. Месечният абонамент е 120 лева. Панов разказа още, че не се усеща хората в "Младост" да са притеснени за возилата си, не е и чул подобни разговори из квартала - само преди два дни в квартала бяха опожарени и почти напълно унищожени други 13 коли.

Със запалените тази нощ общият брой на умишлените палежи на коли през последния месец и половина в София достига около 25. По-голяма част от тях са извършени на територията на ж.к. „Младост – втора и трета част”.

Разследването на палежите се ръководи от екип, в който са включени криминалисти и експерти от различни служби, в това число и психолози от Института по психология в МВР, съобщиха от пресцентъра на вътрешното ведомство. На този етап криминалистите са извели три версии, по които работят – застрахователни измами, спорове за паркоместа и че палежите са дело на пиромани.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини