Земеделците се цепят, Найденов министър и на рибите. Преглед на националния печат

Браншовите протести отново са водеща тема на всекидневниците.

„Протестът на земеделските производители в София заради орязаните субсидии за агросектора догодина се разцепи. Това стана ясно на пресконференция на министъра на земеделието Мирослав Найденов след среща с част от протестиращите. По думите на Найденов, от сдруженията, подписали съвместната протестна декларация на земеделците, само Асоциацията на зърнопроизводителите е бойкотирала срещата с него. Други браншови организации - на земеделските производители, на фермерите, на тютюнопроизводителите, на свиневъдите, яйцевъдите, на собствениците на земеделски земи, и на земеделските кооперации, се разграничиха от исканията на протестиращите за оставки на Найденов и финансовия министър Симеон Дянков. От асоциацията на свиневъдите и съюза на яйцевъдите припомниха, че за догодина двата сектора за пръв път ще получат субсидии и че не подкрепят политическите искания на протеста за оставки...

Днес дългоочакваната нотификация от Брюксел за исканите акцизни облекчения за горивата, използвани в земеделието, е била получена, обяви Найденов, показвайки факса след срещата. Земеделските производители ще получат 70 млн. лв. за акцизни облекчения през 2012 г. Исканията им за облекчения за тази година обаче няма да бъдат удовлетворени. Сумата от 70 млн. лв. ще покрие само част от акциза, който в момента е около 600 лв. за 1000 литра гориво..." - пише в. „Дневник".

Като цитат на деня вестникът посочва изказване на министър Найденов пред нова телевизия в опит да приключи разговора за протестите на зърнопроизводителите:

"Аз съм министър и на рибите освен на зърното."

В „Труд" помества подробна информация за „окупирането" н астоличния център от селскостопанските машини на протестиращите зърнопроизводители.

„Машини идват от Свищов, Велико Търново, Бургас, Сливен и Пловдив. Стопаните са получили разрешение за протеста и имат готовност да останат с машините си до четвъртък...

Зърнопроизводителите вече са наясно, че няма да се промени проектобюджетът за догодина и да получат орязаните 230 милиона. Затова имат три други изисквания: ясни правила и принципи в земеделието, облекчения за акциза на горивото в размер около 150 милиона лева и оставките на министрите на земеделиенто и финансите...

...изплащането на субсидиите за животновъдите започва от следващата седмица. Министър Найденов се надява, че парите за единица площ ще се отпускат от януари следващата година." - пише всекидневникът

„На 13-ия ден от стачката в БДЖ ръководството на компанията реши да предприеме контрамерки и обяви, че спира пътническите превози точно във времето на стачката - от 8 до 16 часа. Решението трябва да влезе в сила от 11 декември заради 6-дневния срок, в който ще бъде уведомена компанията "Железопътна инфраструктура", обяви управителят на "Пътнически превози" МетодиХристов . Според него решението не е локаут, тъй като няма за цел предотвратяване на стачката, а икономии. Дневно загубите на двете жп компании са 300 000 лв. и не е ясно каква е логиката да се пести, като се прекрати основната дейност на дружеството. Графиците на работниците няма да се променят и те ще получат възнагражденията, които им се полагат за престой на влака не по тяхна вина.

Синдикатите обаче определиха решението като класически локаут, а изявленията на Христов показвали "непознаване на материята". Според закона за уреждане на колективните трудови спорове по време на стачката "работодателят не може да преустановява дейността на предприятието или на част от него и да уволнява работници с цел да предотврати или преустанови стачката". Лидерът на стачниците от КНСБ Петър Бунев се закани, че мярката ще бъде атакувана в съда..." - информира в. „Сега".

Всекидневникът съобщава също, че гладуващ железничар от Перник е приет в болница заради влошено здраве

„След като преговорите между синдикатите в БДЖ и транспортния министър Ивайло Московски не доведоха до особена промяна на 13 ден на стачката на железничарите, утре (днес - б. р.) влакове отново няма да се движат и отново ще има преговори. Този път вместо Московски, със синдикалистите ще разговаря главния секретар на министерството на транспорта - Иван Марков...

На срещата, която ще се състои в БДЖ, ще бъдат възобновени преговорите по колективните трудови договори на служителите в железницата. Приехме да има бонусна система за работниците, която да бъде направена съвместно и да влезе в сила от 1 юни 2012 г., каза ръководителят на стачния комитет в отговор на журналистически въпрос. До тогава се запазват доходите на служителите от нивата им през 2009 г." - допълва темата в. „Дневник".

В. „Сега" прогнозира, че синдикатите може да блокират държавата по празниците заради вдигането на пенсионната възраст:

„Около коледните и новогодишните празници България може да се окаже блокирана от национални протести и стачки срещу решението на управляващите да вдигат пенсионната възраст с 4 месеца от 1 януари. Днес двата синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа", имат общ консултативен съвет, на който ще обсъждат как да изразят недоволството си срещу ускоряването на пенсионната реформа, но идеите се въртят около варианти недоволството да не е еднодневно, а продължително.Профсъюзите ще обсъждат протестни акции по региони, преграждане на пътища и дори организиране на национална стачка, макар че по закон тя трябва да бъде предшествана от доста дълга процедура - преговори с правителството, становище на Националния институт за помирение и арбитраж, че тя е обоснована и неизбежна, както и да бъде обявена поне 7 дни преди началото."

В друга своя публикация в. „Сега" съобщава, че молбите за пенсиониране са се увеличили с 1/3 за 2 месеца:

„Намеренията на правителството да увеличи пенсионната възраст догодина не само че няма да имат никакъв фискален ефект, но вероятно ще вкарат НОИ в преразход. Това става ясно от справка, изготвена за "Сега" за броя на заявленията за пенсиониране за октомври и ноември в някои от големите градове.

С 32.5% са се увеличили заявленията за пенсиониране в София през последните два месеца. 53-ма софиянци на ден подават молба в софийското управление на НОИ. Преди управляващите да заговорят за пенсионните промени, средният брой на заявленията е бил 40 на ден. За сравнение през първите 9 месеца на годината желание да се пенсионират са заявили 7465 софиянци, а през октомври и ноември - повече от 2200 души.

Още по-голяма е разликата във Варна. Там за октомври и ноември са подадени 942 заявления, или средно по 23.52 броя на ден. Общият брой не е впечатляващ, но ръстът е осезателен на фона на останалите 9 месеца от годината, когато са се подавали средно по 14.47 заявления на ден (общо 2720). В Пловдив за последните два месеца заявленията са 1160, или средно по 29 на ден. Там увеличението не е толкова голямо, но все пак го има - за януари - септември са се подавали по около 23 молби на ден, или общо 4273. Подобно е положението и в останалите поделения на НОИ."

Всекидневниците цитират и изказване на новоизбрания президент Росен Плевнелиев, че реформите не търпят отлагане.

В. „Труд" акцентира върху позицията на Плевнелиев, че реформите трябва да се дискутират предварително:

"Реформите нямат никаква алтернатива. Затова очаквам в дневния ред на правителството и парламента за 2012 г. да видя реформи в здравеопазването, в администрацията и в образованието."

Това обяви избраният за президент Росен Плевнелиев в Плевен след дискусия по стратегическите приоритети на региона. В нея участваха парламентарната председателка Цецка Цачева, кметове, бизнесмени и неправителствени организации.

"Правителството трябва да прави реформи, но и да даде всичко от себе си те да бъдат максимално дискутирани предварително, да се търси национален консенсус по тях. Ако няма консенсус, както е случаят с пенсионната реформа или БДЖ, правителството все пак трябва да действа", отбеляза Плевнелиев. Той подчерта, че уважава правото на волеизявление на всеки, включително и чрез стачки, но напомни, че стабилността на държавата е "много, много голямо постижение, то трябва да се крепи и да се пази".

"През 2012 г. България трябва да изкове мнението си по големите инфраструктурни проекти, включително АЕЦ "Белене". Като президент се ангажирам да има дебат на всички нива, а да не се вземат бързи, необосновани решения", допълни Плевнелиев."

В. „Стандарт" също публикува информация по темата:

"Правителствата, които правят реформи, дават заявка за привличане на инвестиции", добави Плевнелиев. Според него, ако България отложи реформите, ще даде заявка за по-слабо икономическо развитие и застой. Той посочи, че тези реформи не само определят силно посоката на държавата, която има план да си реши сама проблемите, но и създава по-добра устойчива среда за икономическо развитие и просперитет. "Гражданите на изборите изискаха от ГЕРБ и дадоха зелен светофар на ГЕРБ да направи тези реформи", подчерта Плевнелиев.

Той посочи, че всички държави зависят от финансовите пазари и всички пари могат да се пренасочат с едно натискане на бутона. "България трябва да е дългосрочно икономически стабилна и тогава ще дойдат инвестициите", категоричен е новоизбраният президент. Според него страната ни трябва да има ясен план с адекватни реформи, за да бъдем големите печеливши. В противен случай държавата и българските граждани ще дадат една по-висока цена.".

Вестниците отделят внимание и на друго измерение на кризата - фирмените фалити. като публикуват информации

„Фалит за 178 некоректни фирми иска НАП" - пише в. „24 часа".

„Националната агенция за приходите (НАП) е поискала от съда да обяви в несъстоятелност 178 фирми, които не погасяват своите публични задължения, съобщиха от агенцията. Това са дружества, които са канени по няколко пъти да започнат да плащат изцяло или на части и въпреки това представителите им не са предприели никакви действия.

Справка от агенцията показва, че исканията за фалит на неизрядни дружества са се увеличили с два пъти и половина пъти в сравнение със същия период на 2010 г., когато са били 71.

От НАП предупреждават, че тази мярка започва да се използва все по-често от публичните изпълнители спрямо всички некоректни клиенти, които не се отзовават на многократните покани. Законодателството дава възможност на НАП да поиска от съда откриване на производство по несъстоятелност за фирми, които са неплатежоспособни или свръхзадлъжнели. При откриване на несъстоятелност, съдът налага запор върху цялото имущество на дружеството, което се осребрява в рамките на производството.

От НАП напомнят също, че управителите и собствениците на дружествата, обявени в несъстоятелност, не могат да учредяват нови акционерни дружества, както и еднолични фирми. Освен това търговец, който изпадне в неплатежоспособност и в 30-дневен срок от спирането на плащанията не заяви това в съда, се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба до 5000 лв." - продължава всекидневникът.

В. „Стандарт" също помества публикация по темата:

„Фалит на 178 фирми, които не плащат дълговете си към хазната, е поискала от съда Националната агенция за приходите от началото на годината досега. От НАП са поискали и запор на имуществото на тези компании.

Общите задължения на тези търговци са около 100 млн. лв., като фирмите са били канени по няколко пъти да платят данъците си. Исканията на НАП за фалит на неизрядни дружества са се увеличили с два и половина пъти спрямо същия период на миналата година. Тогава е била поискана несъстоятелност за 71 фирми.

Оказва се, че приходната агенция прибягва все по-често към подобна мярка спрямо длъжниците си. Причината е, че управителите и собствениците на обявени в несъстоятелност дружества не могат да регистрират нови фирми. Така ще се ограничи възможността да продължат да източват хазната и да препродават фирмите си на бедни и неграмотни лица."

Друга тема на вестниците в сряда е запазването на цените на винетките.

„Винетките за 2012 г. остават със същите цени, обяви председателят на Управителния съвет на АПИ - инж. Лазар Лазаров, при представянето на новите винетни стикери за 2012 г., които са с нов дизайн и с по-ярки цветове.

Променените стикери имат допълнителни защити срещу фалшификации, съобщи директорът на „Пътни такси и разрешения за специално ползване на пътищата" инж. Александър Косерков. Използвана е нова технология на печата, при която контролните органи могат да засичат фалшивите обозначения чрез специално устройство.

Годишната винетка за леки автомобили ще струва 67 лв., месечната е 25 лв., а седмичната - 10 лв. Промяна в цената за тежкотоварните автомобили от първа и втора категория също няма да има." - пише в. „24 часа".

„Пътните лепенки за 2012 г. са с нов дизайн и с по-висока защита, което ще намали възможността за фалшификации. На МВР ще бъдат предоставени специална устройства за проверка на защитните елементи. АПИ е намерила решение и на проблема с ползването на една винетка за няколко автомобила - с холограмен знак. След поставянето й холограмата се залепва за стъклото и при отлепване тя ще се саморазрушава. С каквито и средства да се премахва - нагряване или пръскане, тя остава на стъклото и няма как да бъде пренесена.

Очаква се новите мерки за защита да донесат още 4-5 млн. лв. приходи в бюджета на АПИ. Регистрационният номер на колата няма да се вписва, каквото предложение имаше тази година. Причината е, че винетките бяха обявени за ценни книжа. Затова пък фалшификаторите на стикери ще носят отговорност по Наказателния кодекс." - пише по същата тема в. „Сега".

В. „Дневник" съобщава за безплатни прегледи за рак на гърдата:

„От 7 до 10 декември ще се състои кампания за ранна диагностика и превенция на рака на млечната жлеза в онкологичните центрове в Пловдив, Варна и София. Профилактичните прегледи са безплатни и ще бъдат от 10 до 16 часа.

В София кабинетите за прегледи са в Градския онкологичен диспансер в кв. "Младост" и в МБАЛ "Царица Йоанна" - ИСУЛ /223 кабинет/, съобщи БТА, като се позова на организаторите на кампанията - фармацевтична компания "Астра Зенека".

На 7 декември, сряда, в хотел "Хилтън" в София се организира благотворителен търг в подкрепа на борбата с рака на гърдата. Ще бъдат изложени около 35 розови тениски с автографи на известни български артисти, музиканти, спортисти - Ути Бъчваров, Белослава, музикантите от Д2, Христо Мутафчиев, Стефка Костадинова, Христо Стоичков и други. В подкрепа на благородната кауза се е подписал и легендарният Том Джоунс.

Първоначалната тръжна цена на една тениска е 100 лева. Постъпленията от търга ще бъдат дарени на фондация "Борба с рака".

Кампанията е подкрепена от Съюза на българските артисти и включва първата по рода си арт терапия. Болни от рак на гърдата ще имат музикални занимания и ще посетят театралното представление "Любов, щастие и милиони" по Марсел Беркие-Мариние, постановка на Валентин Танев в театър "Сълза и смях". Целта е да се отвлече вниманието на болните от ежедневието и да се вдъхне стимул за борба със заболяването."

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини