Масови протести срещу властта в Русия

Руската опозиция организира днес масови протести в цялата страна, подлагайки на изпитание контрола на Владимир Путин върху властта. Протестите може да се окажат най-голямата проява на обществено негодувание от последните дни на Съветския съюз, отбелязва Асошиейтед прес.

Твърденията за измами на парламентарните избори, състояли се в неделя, активизираха опозицията, която бе маргинализирана от репресивната политика и на практика игнорирана от държавните медии.

Партията на Путин "Единна Русия" изгуби повече от двайсет процента от мандатите, които имаше досега в Думата, долната камара на парламента, но критици на управляващите и местни наблюдатели твърдят, че истинските резултати са още по-ниски.

Три последователни дни след неделните избори в Москва и Санкт Петербург имаше протести. Задържани бяха стотици хора. За днес се очакват демонстрации в около 70 града. Около 35 000 души са заявили, че ще се включат в протестната акция в Москва.

"Това ще е вододел, важна стъпка в развитието на нашата демокрация. Очакваме това да е най-големият политически протест за последните 20 години", каза вчера лидерът на опозиционния Ляв фронт Иля Пономарьов, един от организаторите на протестите.

Първоначално се предвиждаше акцията да се състои на Площада на революцията и кметството на Москва даде разрешение за масова проява с участието само на около 300 души.

На 8 декември вечерта опозиционните лидери Владимир Рижков и Борис Немцов се договориха с кметството акцията да се състои на друго място - на Блатния площад (Болотная площадь), където могат да се съберат повече хора, предаде информационният портал Лента. Получено бе разрешение и за увеличаване на броя на участниците - до 30 000.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини