Не намалиха таксите на Неделен пазар, стимулират търговците с отстъпки

Таксите за търговците на пазара остават същите, те ще бъдат стимулирани само с отстъпки

Общинските съветници не приеха предложеното намаление на таксите за ползване на общински терени на две от улиците на димитровградския Неделен пазар. Това се случи на редовната сесия на общинарите днес в зала "Гросето". Докладната бе внесена от председателят на ОбС  Стефан Димитров и касаеше намаление с 2 лв. на кв.м. за наемателите на маси по улиците "Димитровградска" и "Ивайло".

В предложението до ОбС, Стефан Димитров се мотивира, че така ще се стимулира ползването на общински терени, въпреки финансовата криза. Още повече, че според него има и затруднено придвижване до най-голямото тържище в страната, заради орязаните влакове в разписанието на БДЖ.

Според д-р Вълчо Митрушев от ГЕРБ обаче по-ниските такси, събирани от пазара ще намалят приходите в бюджета с близо 500 000 лв. С исканото понижение не се съгласи и кметът Иво Димов, който каза, че това е убийствено за общината.

"Нищо не налага точно в този момент да се прави такова намаление на таксите на пазара", коментира Димов и допълни, че с приходите от димитровградското тържище общината дофинансира свои дейности в размер на 1 690 000 лв. Става дума за дофинансинсиране в областта на образованието, социалните услуги, общинските предприятия. Кметът бе категоричен, че 2012 године се очертава трудна за бюджета, като той се надява този за Димитровград да е устойчив и консервативен

Полемика и дебати белязаха заседанието на ОбС в Димитровград днес по половината точки

Да се стимулират местните производители на стока за димитровградското тържище настоя вносителят Стефан Димитров и се съгласи с предложението на д-р Митрушев да се оформи комисия, която да предложи някакъв вид облекчение на димитровградските фирми, работещи на пазара.  На същото мнение бе и съветникът от ЗНС Данчо Данев, който в хода на дебатите подчерта, че не се прави нищо за димитровградските търговци и производители на пазара.

В крайна сметка Стефан Димитров оттегли тази част от своята докладна, касаеща намалението на таксата с 2 лв. на кв.м.за наем на терен. Съветниците решиха търговци, предплатили в срок до 31 януари таксата за наем за цялата календарна година, да ползват 20% отстъпка. 10 на 100 по-малко ще платят предприемачите, които се издължят с цялата такса за наем до 31 март 2012 година, реши още ОбС.

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини