Глоба за работник без договор. Преглед на националния печат

Всекидневниците информират за законодателни промени, според които не само работодателите, но и работниците ще плащат глоби, ако работят без договор.

„Три здравни и пенсионни осигурителни вноски глоба ще плаща работникът, ако бъде хванат без договор. Това решиха вчера депутатите при окончателното гласуване на поправките в Кодекса на труда.
Идеята бе съвместна на синдикатите, бизнеса и правителството с цел да се дисциплинират и наетите.
Работодател вече няма да може да уволнява подчинен заради това, че е изпълнил условията за пенсиониране. Има десетки други основания шефът на фирмата да го освободи, ако не си върши работата, смята министърът на труда Тотю Младенов." - пише в. „24 часа".

„Работниците, които се трудят без договор, в бъдеще също ще бъдат глобявани, реши окончателно вчера парламентът. Промяната в Кодекса на труда мина на второ четене с 87 гласа "за", 19 - "против", и двама въздържали се. Вместо конкретна сума глобата ще бъде в трикратен размер на личните минимални осигуровки за съответната длъжност.
Сумата от глобата ще отива в съответните фондове на НОИ и в здравната каса, като редът допълнително ще бъде определен от министрите на социалната политика и на финансите. Частта на работодателя ще се приспада от неговата санкция, която е между 1500 и 15 000 лв. на хванат работник без договор.
Минималната глоба за работника ще бъде 104.49 лв., тъй като толкова излизат личните му осигурителни вноски за три месеца върху най-ниските осигурителни прагове, които са равни на минималната заплата от 270 лв. Според вече прието постановление на МС от 1 май 2012 г. обаче тя скача на 290 лв., а с това и глобата на 112.23 лв.
Повече от час депутати от опозицията се опитваха да убедят управляващите, че мярката е рестриктивна в условията на криза, когато хората нямат възможност да поставят условия как да работят..." - информира в. „Сега".

Сред водещите теми на всекидневниците отново са палежите на автомобили.

„И тази нощ горяха коли в столицата - три. Те са били запалени в столичните квартали "Люлин" и "Дружба".
В рамките на два месеца в София изгоряха десетки автомобили. След като се оказа, че най-вероятно извършителите не са собственици на платени паркинги, застрахователи или пироман, каквито бяха първоначалните версии на МВР, се открои последната такава - палежите да са в резултат на „заразна мода" между кварталите. Към момента не е ясно дали между случаите на палежи на автомобили в столицата има връзка.
Случаи на опожарени автомобили се появиха и в други части на страната. В ранните часове на 14 декември три коли изгоряха в Бургас, една в Карнобат, две в разградското село Китанчево и една кола в село Соколите. Причините все още се изясняват." - пише „Труд".

„ДАНС се занимава с част от въпросите, свързани с палежите на коли. Това съобщи пред Фокус председателят на парламентарната Комисия за контрол на Държавна агенция „Национална сигурност" (ДАНС) Димитър Дъбов.
Ако пожарите са дело на криминален контингент, ДАНС не се занимава с това, уточни Дъбов. „В нейния предмет на дейност е борба с тероризма. ДАНС проверява само тази част от нещата." - пише „Стандарт".

„Дневник" също отделя място на темета:
„Председателят на спецагенцията Константин Казаков също заяви, че агентите сътрудничат на МВР. "Правим всичко, което е по силите ни", каза той, цитиран на агенция "Фокус".
"Всякакви версии се чуха и изказаха. Не мога да добавя нищо допълнително. Помагаме на МВР като цяло, това ни е задължение. С всички възможности, които имаме като инструменти, им помагаме. Съдействаме ежечасно. Работи се по много версии", обяви още той.
Казаков посочи, че не може да коментира дали е може да се говори за организирана престъпна група: "Нямам достатъчно информация, от която да направя заключение, което да бъде категорично или да даде някаква посока."

В. „Сега" съобщава, че в столицата се подготвя „опълчение срещу подпалвачите на коли":
„Столичани стягат опълчение и доброволни отряди, за да опазят автомобилите си от неизвестни и незаловени и до момента от МВР пиромани. Това стана ясно от заканите на обикновени граждани пред медиите и по интернет форумите, които обещават да линчуват подпалвачите. Все по-често гражданите дават изява на недоверието си към действията на полицията и уверенията, че може да се справи с проблема. Ден по-рано пък се разбра, че премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър искат промени в НК, които да направят възможно всеки, който носи туба с бензин, шише със спирт или друга запалителна течност, да попадне под ударите на закона и дори да лежи в затвора."

Вестниците в четвъртък продължават до следят стачката в БДЖ.

„От утре БДЖ пуска в движение влаковете, които пътуват в интервала между 8.00 ч. и 16.00 ч.
С решение на ръководството на железницата преди два дни бяха спрени от движение 166 влака. Аргументът - те така или иначе не се движат заради стачката и само генерират загуби.
Днес (вчера - б. р.) в "Пътнически превози" стачкуват деветима служители в цялата страна, само в поделенията на дружеството в Пловдив и Горна Оряховица, съобщиха още от ръководството на компанията.
В сряда беше подписан колективен трудов договор в "БДЖ - Товарни превози". Той предвижда въвеждане на бонусната система от средата на следващата година и на практика запазва в голяма степен постигнатото с колективния трудов договор от 2009 година.
От ръководството на БДЖ очакваха днес (вчера - б. р.) да има разговори за подписване на колективния трудов договор и в "Пътнически превози". Разговори обаче не е имало "поради заетост на двете страни", обясниха от превозвача. Преговорите щели да продължат утре сутринта с надеждата." - съобщава „Дневник".

„Стачката продължава и на 16 декември, когато ще е 23-ият ден от начелото й, независимо от това колко работници ще се включат в нея, съобщиха за "Дарик" от КТ „Подкрепа". От синдикалната организация уточниха, че не е ясно колко влака няма да се движат.
Изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев обясни, че влаковете са били спрени в интервала на стачката между 8 и 16 часа поради голямата несигурност и защото няма кой да пътува в тях, тъй като хората не очакват да могат „да си свършат робата" с Българските държавни железници в този отрязък от време. Недев допълни, че с цел да се намалят загубите, които дружеството търпи, е било преустановено движението на всички влакове.Шефът на компанията съобщи, че в 22-рия ден от началото на стачката протестиращите са били 21. От ръководството на БДЖ предполагат, че на 23-ия ден „картината няма да е по-различна" и по думите на Недев има по-голяма вероятност „влаковете да изпълняват работата, за която са създадени". Затова от 16 декември БДЖ отново ги пуска в движение.
Недев призна, че има някаква вероятност някои от тях да не могат да влязат или излязат от някоя гара или да не могат да стигнат до крайната си дестинация, но според него тя е много малка.
Междувременно стана ясно, че 1038 служители на железниците са приели да напуснат компанията срещу шест брутни работни заплати." - пише по същата тема в. „Стандарт".

В. „Труд" съобщава, че на пазара на мобилни услуги у нас ще има още 3 оператора:

„Три нови мобилни оператора се появиха в България. В четвъртък Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) зарадва потребителите предколедно, като даде на три компании разрешения за мобилна наземна мрежа в обхват 1800 мегахерца. Срокът е за 10 години.
Новите играчи са "Макс телеком", "4Джи Ком" и "Булсатком". От комисията уточниха, че в получения обхват компаниите могат да развият различни типове мобилни мрежи. Само една от новите компании засега декларира официално, че ще предложи мобилни разговори и ще се включи в конкуренцията с досегашните играчи на пазара "Мобилтел", "Глобул" и "Виваком".
5 компании са заявили намерение да ползват честотен ресурс пред регулатора, но само три са потвърдили желанието си.
Обхват 1800 MHz може да бъде използван за изграждане на различни мобилни мрежи - GSM, UMTS, LTE и WIMAX. Изборът на типа мрежа и съответстващи услуги е предмет на бизнес стратегия на операторите, уточниха от Комисията за регулиране на съобщенията.
Практиката показва, че приоритет за операторите в този обхват е изграждането на т. нар. трето и четвърто поколение мрежи (3G и 4G). Те дават възможност за много по-високи скорости за предаване на данни и по-голямо разнообразие на предлаганите услуги, казват от комисията.
Засега новите играчи на пазара на мобилни услуги не бързат с изказванията си. От тях не става ясно кога точно ще стартират разговори по мобилната мрежа и ще влязат в директна конкуренция с действащите оператори."

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини