Димитровградчани се лекуват в университетска болница в Ст.Загора

Кметът Иво Димов, заедно с д-р.Талев и доц.Йовчев от ръководството на университетската болница

Договор за сътрудничество между МБАЛ "Света Екатерина" в Димитровград и Университетска болница -Стара Загора бе подписан днес. Според кметът Иво Димов, това е първата стъпка в посока подобряване качеството на здравеопазването на димитровградчани и жителите на общината.

Договорът ще позволява да се извършва лечение на болни от димитровградско в Университетската болница, ако това е необходимо, както и обмен на специалисти и кадри в системата на здравеопазването.

Не на последно място споразумението между двете лечебни заведения дава възможност и за обучение и повишаване квалификацията на лекарите и специалистите във времена, когато кадрите в здравеопазването недостигат, подчерта Димов. Той се ангажира лично да върне част от специалистите, напуснали Димитровград обратно в тукашната болница. Кметът подчерта, че не е тайна факта, че по отношение на специализираната помощ нашата болница е на ръба на възможностите си.

Според градоначалникът,  втората стъпка заложена като приоритетна за здравеопазването в общината е достъпа до европейски пари на МБАЛ "Св.Екатерина" по Оперативна програма "Регионално развитие". Димитровградската болница е кандидатствала и по линия на международния фонд "Козлудуй", от където при одобрение ще стане възможно сградата на МБАЛ да се санира и боядиса, както и да се постави нова дограма.

Подписи под договора сложиха шефът на МБАЛ "Св.Екатерина" д-р Наков и ръководителят на Университетската болница д-р Талев

Това е първият подобен договор, които Университетската болница в Ст.Загора подписва с по-малко лечебно завенеие, каза шефът й д-р Васил Талев. По думите му, бъдещето в здравеопазването е именно в кооперирането на големите здравните заведения с по-малки такива. Д-р Талев припомни, че в проекто договора на НЗОК се дава възможност на специалистите да работят на две места. Високотехнологичната болница в Ст.Загора и МБАЛ в Димитровград ще могат да обменят лекари, методична помощ и здравни услуги, стана ясно на срещата.

Бъдещето на здравеопазването в България е в кооперирането на здравни заведения, убеден е д-р Талев

На срещата присъстваха и шефът на МБАЛ "Св.Екатерина" д-р Наков и председателят на Здравната комисия към ОбС д-р Митрушев / първите двама в ляво/

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини