Фонд „Земеделие” обезглавен. Вестниците в събота

Сред водещите теми на вестниците е нападението над  шефа на фонд „Земеделие" Румен Порожанов.

„Пребиха шефа на фонд "Земеделие", заместничката му губи дете" - пише в. „24 часа".
„Черна седмица преди Нова година във фонд "Земеделие". Само за 2 дни ведомството остана без шефове. Първо зам.-директорката Десислава Тодорова погреба дете, а на следващия ден - късно вечерта в четвъртък, началникът на фонда Румен Порожанов беше пребит от неизвестни. А само двамата с Тодорова имат право да подписват проектите по програмата за развитие на селските райони, по която се раздават милиарди от ЕС.
Звучи абсурдно, но е възможно някой да се опитва да блокира работата на фонд "Земеделие", коментират хора от ведомството. При нещастен инцидент 7-годишното детенце на зам.- шефката паднало от 4-ия етаж, докато баща му водел на градина другото... Майката е в шок и е излязла в дълъг отпуск.
В четвъртък пък двама маскирани пребиха шефа на фонд "Земеделие" Румен Порожанов малко след 18,30 часа.
Нападателите причакали 47-годишния Порожанов във входа на блок 25 в жк Борово, където живее, и го пребили жестоко пред асансьора. След побоя маскираните избягали в тъмното, без някой да ги забележи. Порожанов пък се прибрал в дома си и съобщил на полицията около 18,45 ч...
След побоя шефът на фонд "Земеделие" е откаран във ВМА, приели го в съзнание. "Пострадалият си спомня за началото на нападението, но има краткотрайна загуба на някои от моментите след травмата", казаха лекарите. Порожанов е с охлузвания по главата."

В. „Стандарт" съобщава, че нападателите са отправили заплахи към Порожанов:
„Това е последно предупреждение, следващия път чупиме ръце и крака. Това изсъскал единият от маскираните мъже, които в четвъртък вечер пребиха шефа на фонд "Земеделие" Румен Порожанов.
След това той и аверът му офейкали. Думите на нападателите се носят като мълва из коридорите на фонд "Земеделие"...
Според запознати, маскираните биячи били с други двама мъже, които пък ги чакали с черен джип пред кооперацията. От полицията засега отказаха да дадат подробности. Ясно е само, че Порожанов е разпитан след инцидента.
Основните версии на МВР за побоя са свързани с работата му...
Кооперацията се намира точно срещу централния вход на административната сграда на "Топлофикация София".Там обаче няма камери, които да са заснели нападателите."

„Шефът на фонд земеделие Румен Порожанов видя икономически мотив в нападението си" - информира „Дневник"&
„Най-вероятният мотив за нападението над шефа на фонд "Земеделие" Румен Порожанов е икономически. Това е версията на потърпевшия, който днес беше изписан от болницата, след като в четвъртък вечерта беше нападнат и пребит пред дома си.
Фондът е най-динамичната структура в тази държава. За мен е по-важно не как ще се връщам в къщата си, а откъде произтече това нещо - ще се повтори ли, кога ще се повтари, няма ли да се повтори, продължи Порожанов...
По-рано днес премиерът Бойко Борисов обяви, че Порожанов е бил пребит, защото е спрял далаверите във фонд "Земеделие".
Порожанов е третият директор на фонда в правителството на Бойко Борисов. Той беше назначен от министъра на земеделието Мирослав Найденов в края на март, като преди това Порожанов беше началник на кабинета на финансовия министър Симеон Дянков. Порожанов беше назначен без конкурс, въпреки че правителството на ГЕРБ въведе практиката да организира такъв за избор на ръководител на институцията. Найденов обясни, че в случая с Порожанов не се налагало, тъй като той бил на топ ниво." - се казва в публикацията.

Темите, свързани с новогодишния празник също са сред широко отразените.

Почти всеки десети работещ българин (между 200 хил. и 300 хил. души), най-вероятно се е трудил на Коледа или му предстои същото на Нова година. Празнични или не, последните за годината дни се оказват работни за хиляди българи с различни професии.
"Естеството на работата ни го изисква. Тук не стои само материалният въпрос, но и отговорността, която си поел към работодателя и клиентите", обяснява Янка Георгиева - служител в международна компания. За някои от тези професии ритъмът на труд е постоянен. Други се налага да работят на официалните празници, защото тогава работодателите им правят най-големи обороти. С официална статистика за броя на работещите в този период не разполагат нито в Националния статистически институт, нито в Главната инспекция по труда, нито пък в Националния осигурителен институт или Националната агенция по приходите. В дните от Коледа насам работят огромна част от заетите в туризма, както и служителите в търговията и транспорта." - пише „Труд".

В. „Стандарт" информира за почивните дни на правителството:
„Министрите от кабинета ще почиват 10 дни за Нова година. Следващото заседание на правителството няма да е на 4 януари, когато се пада първата сряда от 2012 г., а седмица по-късно.
До 11 януари ще почиват и депутатите от Народното събрание."

В. „Дневник" предупреждава, че през последния ден на 2011 г. ще има поледици и сняг:
„Студът ще обхване цялата страна, като само в областите Видин и Монтана времето ще бъде по-меко.
Минималните температури ще са между минус 4° и 1°, а максималните между минус 1° и 4°. Към края на деня от запад валежите ще спират. В новогодишната нощ ще бъде ветровито и студено. Над западните райони ще е вече без валежи, а облачността ще се разкъсва. Над източните все още ще превалява, като навсякъде дъждът ще премине в сняг, преди да спре.
Много студено беше и в деня преди Коледа, когато минималните температури бяха между минус 10 и минус 5 градуса."

Вестниците съобщават също, че ни напуснаха две неповторими творчески личности - режисьорът Иван Андонов и примабалерината Фео Мустакова.

„На 77-годишна възраст почина големият режисьор Иван Андонов. Той ще остане в историята на българското кино и с ролите си в редица емблематични ленти. Андонов е починал вчера.
"Няма да съобщаваме никакви подробности около края на Иван Андонов - изпълняваме неговото многократно изразявано и последно желание", коментира Кирил Маричков. "Казваше, че през живота си е правил много спектакли и циркове, затова не иска около края му да се прави нов спектакъл", допълни още той.
Иван Андонов е режисьор на някои от най-обичаните български филми - "Опасен чар", "Дами канят", "Вчера", "Бяла магия", "Мечтатели", "Адио, Рио", "Вампири, таласъми", "Дунав мост". Ще бъде запомнен с ролите си в "На всеки километър", "Един наивник на средна възраст", "Мъже в командировка", "Почти ревизия", "Сватбите на Йоан Асен". - пише „Труд".

В. „24 часа" също припомня творческия път на режисьора:
„Иван Андонов е роден в Пловдив на 3 май 1934 г. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ при проф. Моис Бениеш. Кариерата си на артист започва в Сливенския театър, после е в Младежкия и около 5 години - в Сатирата. Има по над 30 роли в театъра и киното и повече от 60 в телевизията. Андонов е един от най-даровитите ни творци. Освен актьор е и режисьор на игрални и анимационни филми. Рисува живопис, занимава се със сценография и приложна графика.
Дебютира в киното още като студент. 22-годишен е, когато се снима в "Години за любов", който е първи и за Невена Коканова. След години двамата ще направят едни от най-силните си роли в "Отклонение". Първата му сериозна изява е още във втория му филм - ученикът в "На малкия остров".
В средата на 60-те години Иван Андонов се хвърля в анимационното кино. Като художник и режисьор снима "Сладолед", "Стрелбище", "Птици" "Мравка, истинска мравка" и др.
През 1974 г. излиза дебютният му като режисьор филм "Трудна любов", в който играе и главната мъжка роля. Още вторият му режисьорски опит е сполучлив - "Самодивско хоро" по сценарий на Георги Мишев. Следват чудесният с българо-ромската си любов "Покрив", "Черешова градина" по Хайтов, уникалният като визия "Бяла магия", зрителските любимци "Опасен чар" "Дами канят" и "Вчера".

В „Дневник" съобщава, че в предпоследния ден на годината си отиде една от легедните на българския балет:
„Днес си отиде Фео Мустакова-Генадиева, една от легендите на българския балет.Богатата творческа биография на Фео Мустакова /1909-2011/ може да послужи за документиране на историята на българския балет. Претворените от нея образи ще се помнят с неповторимата индивидуалност, дълбочината и силата на художественото въздействие, които съвсем заслужено й спечелиха най-искреното и високо отличие на публиката не само у нас, но и по света: "Талантливата българка", посочват от ведомството.
Невероятният й дух и енергия, неизчерпаемото вдъхновение и темперамент, с които тя завладя първо "Фоли Бержер" и "Лидо" във Франция, а после и големите сцени на Европа и Америка, са повод не само за възхищение, но и за заслужена гордост.
Фео е имала възможност да работи с комика Фернандел и балерината Жозефина Бекер след като е учила в Париж при руската балерина Олга Преображенска."

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини