Държавата ще плаща забавачката на ромчета. Вестниците в неделя

„24 часа": Държавата ще плаща забавачката на ромчета

Държавата ще плаща таксите за детска ясла и градина на ромчета, които са от социално слаби семейства.

Това предвижда правителствен план за интеграция на ромите до 2015 г.

Плащането на таксите е заложено за тази и следващата година, като средствата за тях са от заем за 40 млн. евро от Международната банка за възстановяване и развитие.

Част от него ще се харчи и за кампании сред ромските родители за ползите от предучилищното образование.

За да се обхванат максимален брой деца, ще се откриват почасови, сезонни и съботно-неделни групи в детските градини.

Изрично обаче е записано, че трябва да започне поетапен прием на ромчета извън кварталите, в които живеят, за да се реализира образователната им интеграция.

 

„24 часа": Язовири преливат, Луда Камчия завзе шосето

На Йордановден небето се отваря, за да сипе здраве и благодат. С това поверие се успокояват в Сливенско, след като на Богоявление небето изля над района дъжд от 63 л/кв. м. В Котленския балкан р. Луда Камчия  преля към шосетата. Коли на пожарната измъкваха закъсали автомобили. От областното пътно управлене отклониха движението от разклона Петолъчката към Котел по обходен маршрут през Пъдарево и Медвен. В котленското с. Градец са наводнени училището и повече от 50 къщи. Водите на Луда Камчия са потопили мазетата и влезли с 15 см в приземни етажи. Местните се оплакват, че реката отвлякла 6 крави, 2 каруци с катър и магаре, домашни птици. В Котел поройният дъжд задейства свлачище над кв. Изток и стовари скална маса върху къщата на Атанас Бундев - Бомбата. Четиричленното семейство на 45-годишния мъж едва успяло да избяга, когато камъни и тухли напълнили стаята. "Моля се само да си взема тухлите и да строя на друго място, не било тука за нас", казва човекът.

 

„Труд": 600 000 семейства без ток!

Близо 600 000 домакинства останаха без ток заради снеговалежа. 400 000 от тях са абонати на ЧЕЗ. Телефоните на чешкото енерго за клиенти не отговаряха. Техни служители обаче припадали в студа от работа.

Снегът и три тира успяха да блокират магистрала "Хемус" за часове в събота. Така се образува колона от стотици коли, които трябваше да чакат насред снега.

Закъсали тирове спряха за часове и трафика по магистрала "Струма", а движението се отклоняваше през Радомир. Блокадата по пътищата забави отстраняването на авариите по жиците на доставчиците на ток и стотици хиляди хора останаха на тъмно и без вода.

 

„Труд": 14 държавни фирми сами избират банки

14 държавни дружества със сигурност не са въвели насоките за избор на банки, в които да правят депозити. Указанията бяха издадени през 2010 г. от Министерството на финансите.

Според справка на ведомството на Симеон Дянков, предоставена на в. "Труд" по Закона за достъп до обществена информация, 38 дружества към 8 министерства са въвели насоките. Министерският съвет и министерствата на транспорта, регионалното развитие, здравеопазването, образованието, земеделието, правосъдието и на външните работи не са предоставили информация.

 

„Стандарт": Златен обир за 350 бона

Царски дар си отмъкна нагъл бандит навръх Ивановден. Служителка в заложна къща олекна със седем килограма златни обеци и пръстени. Накитите за 350 бона отпрашиха в неизвестна посока в празничния ден с колата на непознат грабител. Посред бял ден вчера автомобилът на 48-годишната дама бил притиснат от друго возило. Екшънът се разиграва на пловдивския булевард "Марица" в 15 часа следобед. От атакуващата кола излязъл мъж с пистолет, който насочил към ошашавената дама. Нападателят взел ключовете от таблото, мобилния й телефон и чантата със златните накити.  После изчезнал яко дим. Ограбената жена веднага позвънила в полицията. Обяснила, че носела бижутата в чантата си, за да ги прибере на сигурно място вкъщи за почивните дни.

„Стандарт": Кръг пушачи срещу Станишев

Интригите в БСП са порок на партията и винаги ги е имало, призна пред "Стандарт" лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев. Той се съгласи със скорошна констатация на социалисти, че "докато държи реч в Брюксел, го аплодират на крака, а в София партийните другари излизат "на по цигара" във фоайето".

"Това може да се тълкува и че докато аз се занимавам с ПЕС, някои колеги в БСП се занимават с интриги", заяви Станишев.

Въпреки че самият Станишев е пушач, зоркият му поглед обаче не изпуска кой на какви групички се събира по партийните кулоари. Лоби "Пушачи" е на път да стане лоби "Непушачи", тъй като много от вътрешнопартийните опоненти на Станишев отказват един по един папиросите, разказаха наблюдателни социалисти.

„Монитор": 500 лв. глоба за кола в тревата пред блока

От 50 до 500 лева ще отнасят столичани, които паркират в междублоковите пространства и земите около жилищните кооперации. Санкциите обаче могат да се налагат само на хората от входа, който като етажна собственост е поискал от общината терените да им бъдат предоставени за ползване. Такава възможност е предвидена в нова наредба, която ще бъде разгледана от общинския съвет по предложение на главния архитект Петър Диков. Глоби от същия размер ще се налагат и на хората от входа, които са получили, а не поддържат терена до кооперацията.

„Монитор": Бум на недоносени бебета

Все повече бебета у нас се раждат под критичното тегло от 1,5 кг. Това показват предварителните данни на световната организация за закрила на децата УНИЦЕФ. Нейните български представители ще представят след седмици специален анализ за положението на децата и жените у нас. В него те отбелязват няколко тревожни тенденции, свързани главно със здравния статус на българчетата.

„Монитор": Без режим на тока, има вода до април

Режим на тока няма да има, гарантира министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по повод заплахите за стачка в „Мини Марица-изток", но може да се наложи воден ­ заради сушата тази година. Екоминистерството вече призова водата да се пести и за първи път наложи сериозни рестрикции за бизнеса. В същото време девет от големите ни язовири са с ограничено потребление за производството на еленергия заради ниските си водни нива.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини