Иво Димов: Мащабните проекти в Димитровград през 2012 година предстоят

Какво предстои да се случи в община Димитровград през 2012-та година, кои са важните за разрешаване проблеми в различни области и въпроси, касаещи пряко живота на димитровградчани.

Отговор на тези въпроси Dimitrovgrad.bgvesti.net потърси от градоначалника Иво Димов. Чуйте какви са личните му очаквания за следващите месеци и мнението му по важни за Димитровград теми.

 - Г-н Димов, с какви очаквания посрещнахте 2012-та година и каква се очартава да бъде тя в областта на инфраструктурните проекти за община Димитровград?

-Като всеки нормален човек и аз посрещам година с оптимизъм и очаквания, че нещата ще вървят в правилната посока и с нормални темпове. Що се касае за важните за общината проекти, това е което коментирахме и по време на местните избори. Няколко са основните акценти, които според мен са важни и ще подобрят качеството на живот на хората от града и общината. Става дума за инфраструктура, здравеопазване, образование.

На територията на общината в следващите месеци ще започне изграждането на високоскоростната отсечка по жп линията Пловдив-Свиленград. Тази отсечка ще влезе като строително-ремонтни работи и на територията на самата община, предстои в следващите месеци да се изготви нов проект за надлеза, старият надлез на бул."Трети март", многократно сме коментирали, ще бъде съборен. Ще бъде изграден съвсем модерен, европейски надлез. Нашата идея е Водната кула да се запази. Впоследствие антажимента на общината ще бъде тя да се реставрира и освети и да бъде една от атракциите още при влизане в Димитровград.

Надлезът на бул."Трети март" ще бъде разрушен, ще се изтради нов и по-модерен, увери кметът

Другият мащабен проект, който ще започне да се изгражда от март месец е реконструкцията на Оковръстния път. Той е част от коридор №9, свързващ Русе с Маказа. Отсечката, която е в много лошо състояние и за която ни трябваше година и два-три месеца, ще бъде основно ремонтирана. Става дума за отсечката от началото на града -Хлебозавода до входа на парк "Пеньо Пенев". Там ще бъде изградено кръгово кръстовище, което ще поема трафика от леки и тежкотоварни коли.

Друг от важните проекти, които ще подобрят реално качеството на живот е изграждането на автомагистрала "Марица". Това до голяма степен ще улесни трафика от и за София. Знаете, че детелината, която предстои да бъде изградена ще бъде на няколко километра от Димитровград, до Крепост. Надявам се отсечката от Чирпан до Димитровград да стартира по-рано. Това са основните проекти, които за мен са изключително важни. Разбира се, ремонтите по тези проекти ще създадат неудобства за жителите на града и общината, предварително се извиняваме за това, но след края им ще има полза за всички.

- В какво състояние е МБАЛ "Св.Екатерина" в момента, какви задължения има, защото това е тема, с която много се спекулира?

-С право се спекулира, аз винаги казвам, ако един град иска да се развива и да бъде съвременен европейски град, той трябва да има съвременно европейско здравеопазване. Не е тайна, че болницата в годините назад натрупа сериозни задължения. Около 1 000 000 лв. са неразплатените задължения на този етап. Моята амбиция е да направим всичко възможно здравното заведение да стъпи на краката си, да продължи да се развива и постепенно да започне да изплаща тази част от задълженията, които е възможно.

Това може да стане, като се даде възможност на хората да ползват различни клинични пътеки. Ние направихме първата стъпка, като сключихме договор с едно такова реномирано заведение като Университетската болница в Ст.Загора. Тази стъпка е направена, но предстои да се направят още няколко сериозни крачки.

Болницата е с над 1 000 000 лв. задължения

Вчера бях в София и се срещнах с министъра на Регионалното развитие Лиляна Павлова. С нея коментирахме възможността по Оперативна програма, болницата в Димитровград да бъде включена в този списък, за който много говорим. Той дава възможност на лечебните заведения да закупуват съвременна и модерна апаратура. Следващата седмица имам среща със здравния министър Константинов точно на тази тема.

Близостта ни с Хасково до голяма степен предопределя този списък, аз мисля, че след необходимите консултации и разговори, които предстоят ще намерим нужната формула. Ако няма възможност по Оперативна програма "Регионално развитие", моята идея е да помоля за помощ финансовото министерство, една сума от порядъка на 500-600 000 лв. ще бъде съвсем достатъчна за закупуване на най-необходимата апаратура за здравното заведение.

Следващата стъпка е международен фонд "Козлудуй", по който вече подадохме заявление за кандидатстване. В средата на годината ще бъдат потенциално одобрени бенефициентите. Надявам се на добрите ми контакти със зам.министъра на икономиката Делян Добрев, с когото бяхме колеги в Народното събрание, да получим възможност да включим нашата общинска болница, да успеем да я санираме, да сменим дограмата, да преоборудваме колетното помещение и отоплението да е на ниво.

Много важно е взаимодействието между различните нива на болнична и доболнична помощ. Следващата или по следващата седмица планирам среща с началниците на отделенията в болницата, лекарите от Медицинския център и тези от доболничната помощ. Смятам да седнем и да дискутираме кои са най-наложащите проблеми, които трябва да решим заедно. В мое лице могат да разчитат на помощ и подкрепа.

- След здравеопазването, важни за всяка община са въпросите за образованието и грижата за децата. Много се направи в тази област в Димитровград през последните години, както е на дневен ред сега?

-Да, така е, много се направи за образованието в общината в предходния мандат, за което само мога да благодаря на моя предшественик Стефан Димитров. Останаха няколко училища и детски градини, които с последния проект за мерките за Енергийната ефективност, който вече стартира ще бъдат ремонтирани. Става дума за три детски градини и две училища - ПМГ "Ив.Вазов" и СОУ"Васил Левски".

Училище "П.Славейков" ще има възможност да кандидаства за ремонт с пари от Спортния тотализатор

Новото, което предстои е поетапно преминаване на газ на онези училища и градини, които имат възможност. Днес съм разпоредил да се подготвят договорите със "Сити газ", това е лицензирания доставчик на газ за Димитровград. Може би от следващата седмица всяко учебно заведение, което има възможност ще сключи договор и ще премине на газоподаване. По предварителни разчети, с около 30% ще намалят разходите за отопление в училищата, в сравнение с досегашния начин. Така всяко училище ще разполага с допълнителни средства, който са свързани с делегираната от държавата дейност и ще могат да се използват по подходящ за тях начин.

Тук е момента да обявя и нещо ново - тази година в Български спортен тотализатор ще има 12 извънаредни тиража, парите от тях ще се използват за подобряване на материалната и спортна база на различни български училища. Единственото училище от Димитровград, включено в този списък е ОУ "Пенчо Славейков". Смятам да се срещна и обсъдя с ръковоството на училището, кое е най-наложащото за ремонт там - дали физкултурния салон, дали вън в самия двор, за да се направят проекти и да се кандидаства пред Министерството на физическото възпитание и спорта. Мисля, че за момента с сферата на образованието нещата са подредени и следват своя ход.

-Имате ли визия за развитие на Димитровградския пазар, както ще се случва с него през 2012-та година?

- Пазарът, също както и болницата е от темите, с които се спекулира преди и след избори. Тържището съществува вече повече от 20 години, възникнало е самостоятелно и продължава да се развива. Моята идея е да награждаме досега постигнатото, като в същото време предоставяме качествени услуги на хората, които идват и пазаруват, както на тях, така и на търговците. В тази връзка знаете, че на последното за годината заседание на ОбС бе взето решение за отстъпки, които търговците могат да ползват, ако предплатят дължимата за годината такса. Става дума за отстъпка от 20% до края на януари и 10%, ако се предплати таксата до края на март.

В заразена марка иска да превърне Димитровградския пазар Иво Димов

Другата ми идея е Димитровградския пазар да стане запазена марка. След време може някои кмет на съседна община да му хрумне идеята да направи димитровградски пазар в Чирпан или в Първомай, или в Хасково. Това си е запазена марка на града ни. Рекламата, според мен трябва да се подобри, в съвременните икономически условия рекламата е съществен акцент, ако искаш да постигнеш успех.

- В какво финансово състояние общината приключи годината и какъв се очертава бюджет 2012  за Димитровград?

- По отношение на финансовото състояние община Димитровград в момента стои стабилно, няма сътресения. Абсолютно всички плащания се извършват регулярно. Спазвайки една фискална дисциплина, ще имаме възможност да оперираме с по-добри финансови средства. Това не пречи да кандидастваме по всички възможни европроекти, в които можем да намерим средства. Това е една от основните цели на всяка една община и всеки един кмет.

Предстои обществено обсъждане на финансовата рамка на новия бюджет, може би в следващите 10 дни. До 30 януари той трябва да бъде внесен за разглеждане в Общинския съвет. Рамката на бюджета ще бъде общо взето консервативна. Не е тайна, че тази година ще бъде изключително трудна по отношение на финансирането, не само за Димитровград, но и за цялата страна и Европа. Това се потвърждава и от мнението на наши и чужди финансови анализатори.

Консервативен бюджет ще има тази година общината, прогнозира Димов

За нас ще бъде трудна от гледна точка на това да изпълним приходите си, разчитайки основно на приходите от пазара, без да има възможност да продаваме общинско имущество, тъй като интереса е сведен почти до минимум. Една идея, която загатнах и на едно от последните заседания на ОбС - да предложа на държавата да си откупи площите, които ползва Районния съд и Прокуратурата, това е част от бившия Партиен дом. Около 1 500 кв.м. се ползват съвсем безвъзмездно, общината осигурява поддържката и ремонта на сградния фонд. Дали ще има възможност това да се случи, не мога да гарантирам. Тепърва предстоят разговори, ако успеем да продадем тази обособена част ще имаме възможност да оперираме с наличните финансови средства, които ще се получат.

Трябва да стягаме коланите тази година. Казвам го с известна доза съжаление не заради кредитите, които има общината, а заради самата икономическа ситуация, в която се намираме.

-Споменахме Общинския съвет, ще разчитате ли на подкрепа от него в работата си през очертаващата се трудна 2012-та година?

-Надявам се, това което заложихме като основа в предходния Общински съвет да продължи и ОбС ще намери силата и доблестта да подкрепя всички разумни и ползотворни начинания, които бъдат предлагани. Независимо дали са от кмета на общината, общински съветници или организации. Изборите одавна свършиха и това, което трябва да ни води напред е желанието за развитие на Димитровград.

-Какво ще пожелаете на димитровградчани и на нашите читатели за новата 2012-та година?

-Пожелавам на димитровградчани здраве, защото знаем колко е важно, когато го изгубим. Да има и повече усмивки и поводи за усмивки, и да вървим напред към целта Димитровград да бъде един привлекателен и красив град за живеене.

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини