Обвиниха Заека за смъртта на Мирослава. Преглед на националния печат

„24 часа": Обвиниха Заека за смъртта на Мирослава

Марио Любенов-Заека е привлечен като обвиняем за убийството на Мирослава Николова от Перник. Това съобщи служебният му защитник Борислав Попов.

В момента Заека е в ареста за 72 часа с прокурорско задържане.

"Бях назначен като служебен защитник на Марио, но не съм присъствал на разпита, защото, когато пристигнах, той вече имаше двама адвокати от София. Делото все още е на ниво дознание", заяви Попов.

Марио бе доведен за разпит в сряда от психиатричната клиника в столичната болница "Св. Наум", където го изследваха във връзка с назначена експертиза. Медиците трябваше да излязат със заключение дали Заека страда от параноидна шизофрения, или не, заради друго дело - за печатане на фалшиви пари. Той бе задържан за това престъпление през март миналата година.

„24 часа": На прощаване парламентът отхвърли ветото на Първанов

Три часа след като Росен Плевнелиев благодари на предшественика си Георги Първанов на тържественото заседание в парламента, депутатите изпратиха с друг тон стария държавен глава. Те отхвърлиха последното му вето върху промените в Кодекса на труда.

Първанов оспорваше изискванията за представителност на работодателските организации в Националния съвет за тристранно сътрудничество. С тях 100-годишната Българска търговско-промишлена палата остава извън тристранката. Поправките ограничават социалния диалог, не се подкрепят от преобладаващата част от работодателските организации, ще последва негативен международен отзвук, настояваше президентът.

"България става за срам - къде отива авторитетът й в Международната организация на труда", опита да разубеди мнозинството левият депутат Румен Петков. Той определи поправката за "слугинажна".

„Труд": Изпускаме 1,4 млрд. лева от Европа

Едва под 5% от пречиствателните станции, които трябва да бъдат построени с пари от Европейския съюз, вече са готови. За пет години от действието на програма "Околна среда" работят само 3 от предвидените 65 съоръжения. Строят се още две, а останалите ВиК проекти или тепърва ще се започват, или все още не са одобрени. Срокът за завършването им е краят на 2014 г.

Резултатът от забавянето е,че отпадните води на 270 селища с над 2000 жители продължават да се изливат в реките и морето. Управляващите вече признават, че част от ВиК проектите, за които има 2,5 млрд. лв. от ЕС, вероятно няма да бъдат завършени навреме. Ще се наложи пречиствателни станции и канализация да се дострояват с пари от бюджета или с евросредства от следващия програмен период (2014-2020 г). Това ще е за сметка на други проекти.

„Труд": Орисаха Плевнелиев на благословен успех

"Орисвам ви на крепко здраве и благословен успех." С тия думи патриарх Максим напъти новия президент Росен Плевнелиев.

Така приключи церемонията по клетвата на новата президентска двойка. Патриаршеската благословия бе направена в храма "Св. Ал. Невски", след като Плевнелиев и Маргарита Попова се заклеха в парламента да спазват конституцията и да се ръководят от интересите на народа.

Точно в 10,15 ч новата двойка положи своята клетва. Свидетели бяха настоящият държавен глава Георги Първанов, предшествениците му Петър Стоянов и Желю Желев, премиерът Бойко Борисов, патриарх Максим, министри, дипломати, магистрати, шефове на служби, почти целият генералитет и други официални лица. Клетвата бе дадена пред конституцията и библията, а Плевнелиев и Попова целунаха кръста. Плевнелиев се закле три дни преди да встъпи в длъжност, защото според изборния закон трябва да го направи 72 часа преди да изтече мандатът на стария държавен глава.

„Стандарт": Майките на работа до 16 ч

Майките в държавната администрация вече няма да излизат тайно от работа, за да взимат децата си от забавачката. Кабинетът въвежда гъвкаво работно време за чиновниците. Решението е взето на последното правителствено заседание. Така, ако на родител му се наложи да дойде след 9 ч на работа, той няма да бъде наказан. Без санкция ще мине и ако си тръгне преди края на работното време в 17,30 ч. Чиновникът ще трябва да отработи пропуснатото време, като остане до по-късно в офиса през седмицата или го навакса през почивните дни.

Между пиковите 10 и 16 часа обаче служителите не трябва да мърдат от бюрата си, обясни вицепремиерът Симеон Дянков.

Промяната в работното време е съгласувана със синдикатите и работодателите.

„Стандарт": Кметове душат бизнеса

Кметове готвят нов удар на бизнеса в разгара на кризата. Заради дупките в местните хазни градоначалниците обмислят завишаване на такси, патенти и други тарифи, с които да закърпят бюджетите.

Таксата, която тази година ще тормози най-много малкия бизнес, е тротоарното право, показа проверка на "Стандарт". Заради забраната за пушене на обществени места от 1 юни 2012 г., която кабинетът прие, кръчмарите ще разчитат най-много на откритите части от заведенията си. Точно в тях обаче са се прицелили и кметове, които готвят повишение на тарифите. Вълната от увеличения тръгна от Пловдив, където бизнесът скочи срещу новия кмет Иван Тотев заради намерението му да увеличи таксите за маси на открито и външната реклама. Предприемачите обаче успяха да се преборят с това и кметът обяви, че няма да вдига налозите поне засега, както бе решил в началото на седмицата. Той дори бе подготвил предложение за новите такси за гласуване в общинския съвет. Срещу намерението на градската управа скочиха търговци, ресторантьори и хора от рекламата, които бяха категорични, че ще търсят правата си в съда, ако общината промени ценоразписа. Мотивите им бяха свързани най-вече с кризата. Според бизнеса, ако таксите бъдат увеличени, това неминуемо ще доведе след себе си вълна от фалити, намаляване на капитала в дружествата и масови съкращения. Тотев обаче отстъпи само до месец юни, когато, ако търговци и ресторантьори не се издължават навреме към градската хазна, таксите ще бъдат увеличени.

„Монитор": Тъпчем децата с пици и мекици

Пиците, мекиците и баничките са основна храна за всяко трето дете у нас. Това показват данните от последното национално проучване за отбелязването на Европейския ден на здравословното хранене и готвене за деца.

„Сега": Депутатите бламираха кабинета за намаляване броя на болниците

Поредният опит броят на лечебните заведения у нас да се намали пропадна още в ранен стадий. За да съществуват, болниците трябва да имат необходим минимум легла, а здравната каса ще финансира лимитиран брой клиники, предвиждат промени в Закона за лечебните заведения, внесени в парламента от кабинета. Но те не успяха да минат още на първо четене в здравната комисия на НС. Депутатите от ГЕРБ гласуваха за поправките

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини