Здравната инспекция: Атакувайте грипа с антивирусни препарати

Да употребяват антивирусни препарати по време на грипния сезон, препоръчват специалистите

Антивирусни препарати да се употребяват при настъпване на грипа и острите респираторни заболявания, препоръчаха днес от Здравната инспекция в Димитровград. Те представляват лекарства, които се борят срещу грипните вируси в тялото. Антивирусните препарати се различават от антибиотиците, които се борят срещу бактериални инфекции, поясни д-р Силвия Янева.

Антивирусните препарати не са заместител на противогрипната ваксина, смятат още специалистите. Макар да не е 100% ефективна, противогрипната ваксина е първото и най-добро средство за предотвратяване на грип. Антивирусните препарати са втора отбранителна линия за лечение, ако се разболеете от грип, коментират още от Здравната инсепкция.

Когато се използват за лечение, тези лекарства могат да отслабят симптомите и да съкратят продължителността на заболяването с 1-2 дни. Те също така могат да предотвратят усложнения, като например пневмония. За хора с повишен риск от заразяване лечението с антивирусни препарати означава по-леко протичане на грипа вместо всичко да завърши с престой в лечебно заведение.

Изследванията показват, че антивирусните препарати действат най-добре за лечение, ако приемането им започне до 2 дни след разболяването. Употребата им по-късно също би могла да подпомогне лечението, особено ако пациентът е с повишен риск от усложнения или е сериозно болен от грип. "Тамифлу" и "Реленца" са най-често разпространените препарати, които "борят" вирусите. Обиконвено те се преписват за около 5 дни лечение. Те се предписват от личните лекари и могат да се ползват и от деца и бременни жени. Очаква се грипът да атакува Хасковско в края на този или началото на идния месец.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини