Нищят домашното насилие и защитата на жертвите на семинар

Обучителен семинар, касаещ проблемите на домашното насилие, по които работят организации от Хасково и Димитровград стартира днес в хотел "Родопи" в областния град. Организатор е Български център за джендър изследвания.

"Основната ни цел ще бъде фокусиране на необходимостта от взаимодействие на всички институции с оглед защита сигурността на жертвите и осигуряване на наказание за агресора", поясни Антония Филева, която е координатор в офиса на Джендър изследвания в Димитровград.

Според нея, друг акцент в рабобата на форума ще бъде мониторинг на законодателството и изпълнението му в страната, както то реално помага на жертви на насилие у нас.

Организаторите имат идея по места да се стартира редовен мониторинг и на база статистиката да се изведат тенденциите при изпълнението на закона от различните институции, събиране на данните на местно ниво и обобщаването им на национално. Задачата е да бъдат формулирани и предложени промени в законодателството срещу домашното насилие, каза още Филева.

Паралелно с това днес и утре ще тече обсъждане на правната рамка с цел осигуряване на устойчивост на услугите, които се предоставят на пострадалите от домашно насилие. Те трябва да са качествено устойчиви и качествено финансирани.

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини