Костов: Цветанов е страхливец! Преглед на националния печат

Критиките срещу действията на полицията и исканията за оставка на вътрешния министър Цветан Цветанов отново са сред водещите теми на вестниците.
„Видимо вбесен и почти извън нерви вътрешният министър Цветан Цветанов влетя в парламента и в изявление от парламентарната трибуна днес влезе в остър конфликт с лидери на почти всички опозиционни парламентарни сили - ДСБ, левицата и ДПС. Той обвини "Коалиция за България", лидера на тъмносините Иван Костов и зам.-председателя на ДПС Лютви Местан в покровителстване на хора от престъпния свят и нежелание да се разграничат от такива фигури. С изявленията си от тази сутрин, че властта покровителства полицейското насилие, минахте всякакви граници и преляхте чашата, разпалено заяви Цветанов.
Левицата и "Синята коалиция" не пожелаха да изслушат вътрешния министър, който сам реши да дойде в Народното събрание, а управляващите от ГЕРБ гласуваха изказването му да се предава пряко но БНТ и БНР. Политици от опозицията отбелязаха, че искат дебат с поставяне на въпроси и даване на съответните отговори, а не просто едно изявление от Цветанов. ДСБ припомниха, че настояват премиерът да вземе отношение по случаите с превишаване на права от страна на полицията. Малко след като Цветан Цветанов взе думата, отляво и отдясно напуснаха залата.
Цветанов пък им върна отношението, като не остана да чуе реакциите на политиците по неговото изказване, а остро обяви, че не може повече да остане в Народното събрание, защото заминава за неформална среща на вътрешните министри от ЕС. След което за по-малко от половин минута успя да излезе от сградата на парламента.
Чухме думи на министър, който излиза от нерви, който не може да свърже фактите и да мисли логично, обяви след изказването на Цветанов лидерът на ДСБ Иван Костов..." - информира  „Дневник".
„Костов нарече Цветанов 6 пъти страхливец" - пише в. „Стандарт".
„Коментарът му бе в отговор на нападките на Цветан Цветанов, който бе призован да обяснява работата на МВР и случаите на полицейско насилие, а думата "страхливец" бе употребена цели 6 пъти.
"Г-н Костов, наблюдавайте процеса, който тече по линията на "Октопода", защото един от основните свидетели лично ви е сезирал като жалба за това, което му е причинено на него и на семейството му. Как не ви е срам да ни учите на морал", заяви вицепремиерът.
Цветанов призова да не се взема политическо отношение по криминални случаи. Така ставате смешни пред гражданите, те искат справедливост, обърна се той към опозицията. "Минахте всякакви граници, за да кажете, че това е политически и полицейски натиск, тук преляхте чашата и това ме провокира да дойда днес тук. Нека се обединим около това да защитим професионалните действия на полицаите", апелира министърът.
Той припомни, че по време на правителството на Сергей Станишев са станали 18 отвличания. Каква отговорност поехте вие, колко дебата бяха направени по тази тема, попита министърът. Според него трябва да има граждански дебат "Не на насилието".
"Гнусна инсинуация е да бъда сочен с пръст и да бъда свързван с делото "Октопод", което всъщност не съществува - няма такова обвинение", отвърна Костов. - Това са думи на министър, който излиза от релси, който не може да се концентрира върху конкретиката, да свърже фактите. Министър, който не може дори да остане в залата, за да изслуша лицата, които сочи с пръст. Ние имаме за министър на вътрешните работи един страхливец. Казвам го в очите на цялото Народно събрание и отговарям за думите си", добави Костов." - се казва в публикацията.
„Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов отиде в парламента, провокиран от изявленията на Синята коалиция, БСП и ДПС, които остро обвиниха него и МВР.
Хората стават свидетели на една серия от абсурдни действия от страна на полицията, коментираха от БСП. „Полицейското насилие се поощрява и толерира от вътрешния министър".
В началото Цветанов коментира, че полицейските служители се ръководят в действията си от законите на страната. На нападките на опозицията за случая в Мировяне, вицепремиерът призна, че има случаи на грешки в действията на органите на реда, но припомни, че ръководни служители на МВР са понесли отговорност и са наказани за действията на полицейските служители.
„Когато МВР работи, не трябва да възприемате, че полицейските служители са назначени от ГЕРБ или от министър Цветанов. Полицейските служители се ръководят само и единствено от държавата. Когато се допускат грешки, има компетентни органи, които се произнасят дали действията на полицейските служители могат да бъдат приети като основателни, или не", коментира вътрешният министър...
Той остро реагира на Лютви Местан, който бил "прелял чашата с изказването си", че полицейското насилие се е превърнало в политическо.
Вътрешният министър заяви, че депутатът от ДПС се е месил в разследване на лице от Стара Загора и е оказвал политически натиск върху разследващите по този случай. Впоследствие обаче въпросното лице е било осъдено...
В отговор Лютви Местан заяви, че „натискът", за който говори Цветанов всъщност е официално писмо от него до главния прокурор Борис Велчев.
„Що се отнася до подмятанията ви - г-н Иса Бесоолу не е помагал просто за кампанията на г-н Местан и ДПС, той беше 4-ти в листата на ДПС в Стара Загора и аз се обърнах и към Вас с молба - да снемете политическата поръчка, ако има такава. Обърнах се с официално писмо към главния прокурор със сигнал, че въпросното лице, абсолютно в нарушение на закона, в качеството му на кандидат за народен представител, е бил подслушван по време на цялата кампания и затова доказателствата са факт", каза Лютви Местан... Обърнах се с това писмо към главния прокурор, така че нямам какво да крия... Това, което вие направихте сега, е откровена проява на натиск. Вие проявявате отношение към един съдебен спор", каза Лютви Местан...
Министър Цветанов нападна опозицията, че е толерирала всичко, което се е случвало досега..." - пише в. „24 часа".
Всекидневниците отделят място и за назначенията в дипломацията и специалните служби след встъпването в длъжност на президента Росен Плевнелиев.
„Предизвестената с встъпването в длъжност на президента Росен Плевнелиев кадрова рулетка в дипломацията и службите започна. Вчера кабинетът предложи първите 24 кандидатури за нови посланици. Част от тях ще заместят дипломати с принадлежност към ДС, други - такива с изтекъл мандат. Сменено е и ръководството на Националната разузнавателна служба, за която се очаква да премине от президентството към МС. Темата за дипломатическите назначения бе в дневния ред на първата работна среща между премиера Борисов и президента Плевнелиев вчера. Няколко часа по-късно след заседанието на кабинета бяха обявени имената на първите кандидати.
На висок пост отиват двама зам.-министри във Външно. Димитър Цанчев става постоянен представител в ЕС, а Константин Димитров ще оглави мисията ни във Великобритания и Северна Ирландия. Постоянният секретар Ради Найденов отива в Берлин. Синът на Кирил Маричков - Кирил, е предложен за пълномощен посланик във Ватикана, пост, заеман и от дядо му. Като постоянен представител към ООН се връща Стефан Тафров. Депутатът Красимир Минчев ще получи агреман за Украйна.
Назначение за Холандия получава бившият началник на кабинета на президента Георги Първанов ген. Никола Колев. "Ген. Колев беше началник на ГЩ, един прекрасен офицер, и затова заслужава да отиде посланик в Холандия", коментира лаконично премиерът Бойко Борисов. Той обаче не можа да прокара друг генерал, на когото лично обеща посланически пост - ген. Кирчо Киров. Преди Нова година премиерът коментира, че шефът на НРС заслужава такава награда, с което влезе в противоречие със собствената си политика да нямаме посланици с принадлежност към Държавна сигурност. На следващия ден външният министър Николай Младенов си позволи да опровергае началника си, като категорично отрече да се готви пост за ген. Киров." - пише в. „Сега".
„Над една трета от празните посланически места бяха запълнени вчера, след като кабинетът даде 24 предложения до президента Росен Плевнелиев. Решението беше взето на изнесено заседание на правителството в Пазарджик.
Преди това премиерът Бойко Борисов се срещна с президента Росен Плевнелиев, който подписва указите за назначенията. "Ще работим поетапно по отношение на назначаването на посланиците, ще има първи, втори и трети етап", каза държавният глава след срещата. Всички предложения за представители на България, занесени от Борисов в президентството, са били одобрени.
Политическите назначения в първата вълна са само три, като всички останали са от системата на Външно. Единствената изненада в списъка е началникът на кабинета на бившия президент Георги Първанов - генерал Никола Колев. Той ще замине за Холандия. "Генерал Колев първо беше началник-щаб на Въоръжените сили, един прекрасен офицер, и заслужава да отиде посланик", коментира премиерът Бойко Борисов. Външният министър Николай Младенов пък защити генерала с думите, че той е направил много за влизането на България в НАТО.
"Връщаме си на Холандия заради блокирането на приема ни в Шенген", започнаха да се шегуват депутати в кулоарите на парламента.
Другите двама от политическата квота са синът на "щуреца" Кирил Маричков, който носи неговото име, и депутатът от ГЕРБ Красимир Минчев. Маричков-младши, който гради юридическа кариера в Италия, ще ни представлява във Ватикана, а Минчев в Киев, където е завършил военен университет.
Седем от бъдещите назначения са на места, където е изтекъл мандатът на предшественика им. Седемнадесет от новите посланици пък ще заемат местата на бивши служители на ДС, за които правителството реши преди повече от година, че няма да представляват България зад граница. Общият брой на действащите посланици агенти беше 37." - информира „Труд".
"Първата група от 24 нови посланици е съставена от 21 дипломати от кариерата. По този начин Министерство на външните работи за момента изпълнява изискването поне 80% от назначенията да са вътрешни. Това каза след изнесеното заседание на кабинета в Пазарджик външният министър Николай Младенов.
Той добави, че шестима от групата поемат страни на Балканите, а десетима ще бъдат в държави, членки на ЕС. "Причината е, че това са ключовите приоритети за България", уточни Младенов. Той обяви, че следващите до три седмици вероятно ще бъдат обявени и други две групи от нови посланици...
Като посланици заминават двама от заместник-министрите на външните работи. Константин Димитров ще поеме мисията в Лондон, а Димитър Цанчев - постоянното представителство в Брюксел. Посланик в Рим пък заминава съветникът на премиера по европейските въпроси Ангел Чолаков." - съобщава „Дневник".
В. "Стандарт" допълва темата за отношенията президент-премиер със статия за мнение  на първата дама Юлияна Плевнелиена за премиера Бойко Борисов, публикувано в социалната мрежа Twitter:
„Статуси на съпругата на Росен Плевнелиев - Юлияна - в социалната мрежа Туитър провокираха оживени коментари в интернет. "Не ни трябва бойкометър, трябва ни бойкомет. Да го прати през девет планини в десета и там да се оправят, завалиите...", гласи посланието й от 18 октомври 2010 г.
Веднага след победата на първи тур на кмета на София Йорданка Фандъкова на 23 октомври миналата година Плевнелиева с ник yumito е написала: "...десетки бездомни кучeта, лаещи радостно...празнуват победата на Фандъкова".
В закона за протокола не фигурира понятието "първа дама", а аз като президент категорично смятам да спазвам законите и конституцията на страната, заяви Росен Плевнелиев след среща с премиера Бойко Борисов във вторник.
"Аз имам до себе си една истинска, модерна жена. Тя е посветена майка на три деца, тя е професионалист в работата си, който сам е изградил своята кариера, и тя ме подкрепя в нейното и моето разбиране, че за българите е много по-добре, както и за българските медии, да следят какво правят президентите и политиците, отколкото какви са тоалетите на първите дами", каза Плевнелиев."
Оживлението по делото „Октопод" и връзката на президента първанов с Алексей Петров също е сред най-отразяваните теми на страниците на всекидневниците.
„Бившата барета и главен обвиняем по мегаделото "Октопод" Алексей Петров е бил връзката между ексглавния прокурор Никола Филчев и президента Георги Първанов. Това заяви пред Софийския градски съд бившият шеф на контраразузнаването ген. Атанас Атанасов, който бе извикан като свидетел по делото. Според него Петров е в близкия кръг на Филчев и е осъществявал връзка между него и Първанов. Атанасов обясни, че е научил тези факти, докато се е опитвал да разбере кой стои зад повдиганите срещу него обвинения в периода 2002-2004 г. "Известно ми е, че има връзка между Филчев и Първанов", каза той пред съда.
Алексей Петров е назначен като офицер за оперативно внедряване в несъществуващата вече Национална следствена служба по предложение на служител и с ходатайството на тогавашния главен прокурор, каза още Атанасов." - пише в. „Сега".
В. „24 часа" също цитира ген. Атанасов:
„Извeстно ми е, че Алексей Петров осъществяваше връзка между бившия главен прокурор Никола Филчев и доскорошния президент Георги Първанов, заяви в Софийския градски съд бившият шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов. Той беше един от 10-те свидетели, които трябваше да бъдат разпитани по делото "Октопод", което се води срещу бившия съветник в ДАНС Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, Янко Попов и Кирил Топалов. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за рекет и изнудване, а Петров и за разгласяване на държавна тайна. Бившият прокурор Цеко Йорданов е подсъдим за престъпление срещу правосъдието. Зная, че Петров е бил във връзка с Първанов и Филчев, обясни и извън залата бившият шеф на НСС. Той добави, че не знае съдържанието на разговорите между Петров и президента. На въпрос зависим ли е бил държавният глава, той отговори: Първанов винаги е бил зависим от ДС.
Отношенията ми с Алексей Петров винаги са били сложни, каза още някогашният шеф на НСС пред съдия Румяна Ченалова. Причината за това била, че Алексей Петров е от близкия кръг на Никола Филчев и затова Атанасов бил изключително подозрителен към бившия съветник в ДАНС . 7 г. бях подложен на тормоз от Филчев и прокурорите от неговото обкръжение, обясни Атанасов.
Алексей Петров е назначен в НСС като офицер под прикритие по времето на Атанас Атанасов.
Първото предложение за внедряването на Петров дошло късната есен на 2000 г. Тогава шефът на отдела за икономическо контраразузнаване Николай Начев, също свидетел по "Октопод", му съобщил, че има контакт с Петров, с когото се познавал отпреди и той можел да бъде много полезен за събирането на информация. Екскомандосът се познавал и поддържал добри контакти с чужди дипломати.
Атанасов се отнесъл резервирано към предложението, защото се добрал до информация, че Алексей се е самопредложил. В такива случаи в службите се отнасяли винаги много резервирано, за да не би да има някакъв интерес. Месеци след това Начев казал, че отново предлага Петров. Споменал даже, че се срещнал с Филчев, който също подкрепял назначаването на Петров.
Бившият главен прокурор дори се обадил по телефона и казал, че Петров е полезен и за прокуратурата и щял да говори с министъра. През пролетта на 2001 г. документите били подготвени и назначението на Алексей Петров като офицер под прикритие станало факт.
Тогава на Атанасов не му било докладвано, че в ГДБОП има три оперативни дела срещу бившия командос.
Когато станало покушението срещу Петров през август 2002 г., Атанасов вече не бил шеф на службата, но го извикали в НИС на СДС да коментира случая като експерт. Няколко дни след това срещу мен беше възобновено вече прекратено дело, но дали има връзка не мога да твърдя."
"По време на разпита на Атанасов на няколко пъти беше споменаван бившият главен прокурор Никола Филчев, който ще дава показания утре. Оказа се, че погрешка Никола Филчев е призован за днес и след извинения от страна на съда той беше освободен от съдебната зала, уточнява БНР. Филчев влезе в съдебната зала, обръщайки се към журналистите с: "Бяхте ли на ски?" и "Много сте се разхубавили". Той прие видимо нервно факта, че трябва да се яви в съда и утре. Алексей Петров заяви, че случващото се в залата ще е поредното унижение и удар върху националната ни сигурност." - пише по същата тема в. „Дневник".
В друга своя публикация всекидневникът цитира бившия председател на ДАНС Петко Сертов, който заявява, че чужди служби са изразявали резерви по отношение работата на Алексей Петров в ДАНС:
„По думите на Сертов резервите били само в една насока - че Петров не трябва да бъде в ДАНС. Нещо, за което бившият председател искал доказателства. Петко Сертов разказа как ДАНС е била критикувана от прокуратурата, че не дава особено полезни доказателства и това го навело на мисълта да сформира ново звено, което да играе ролята на своеобразен филтър при подаването на данни към обвинението. В тази насока Петко Сертов каза, че провел разговори с Алексей Петров и главния прокурор, като бившата барета споделил за съседството си с бившия главен прокурор Никола Филчев и възможността да се консултира с него.
Сред задачите, по които ДАНС е работила, са беседите, провеждани в агенцията, с един от братята Маринови /Маргините/ и Златомир Иванов /Баретата/. Задачата била поставена, след като в пощенската кутия на депутата Румен Петков била получена заплаха.
По думите на Сертов след като Алексей Петров бил осветен като агент, се наложило да бъде назначен в кабинета на председателя на ДАНС. Когато в самото начало на създаването на агенцията Петров бил преназначен, не е искана справка дали срещу него се водят оперативни дела, каза Петко Сертов и уточни, че това е била обичайна практика. Той допълни, че не е чувал за три водени разработки срещу Петров в ГДБОП с кодовите наименования "Бизнесмени", "Цигулари" и "Рамбо"."
Вестниците в четвъртък съобщават и за предстояща промяна, с която максималната скорост на магистралите става 140 км/ч.
„България ще стане една от държавите в ЕС с най-висока максимална скорост за автомобилите, ако парламентът приеме предлаганите от кабинета промени в Закона за движение по пътищата. Вчера правителството реши да вдигне ограничението за магистралите на 140 км/ч. Преди месец лично премиерът Бойко Борисов застана зад идеята: "140 км/ч е една прилична и икономична скорост за модерните автомобили. Който иска - да си кара със 110-120 км. Вдигаме горния праг, за да не бъдат санкционирани шофьорите."
В момента максималната скорост на магистралите у нас е 130 км/ч, колкото и в повечето европейски държави. Единствено в Германия няма общо ограничение за аутобаните, но препоръчителната скорост е 130 км/ч. През 2010 г. Италия позволи със закон максималната скорост да стига 150 км/ч, но остави на операторите на магистралите да решат дали да се възползват от промяната.
Срещу увеличението у нас имаше силна съпротива от Пътната полиция. Секретарят на държавно-обществената комисия по безопасността на движението Алекси Кесяков пък изтъкна, че превишената скорост е един от факторите, които най-често водят до загуба на контрол над автомобила. Други експерти препоръчаха първо да довършим поне една магистрала и тогава да вдигнем общото ограничение. Мнозина напомниха, че в България и по магистралите има дупки и неравности. Против бяха и министрите Цветан Цветанов и Ивайло Московски, но премиерът явно е сломил всяка съпротива. Вносител на проектозакона е регионалният министър Лиляна Павлова." - пише в. „Сега".
„Максималната скорост за движение по магистралите се вдига с 10 км/ч и става 140 км/ч. Това реши правителството на изнесеното си заседание в Пазарджик. Промените в Закона за пътищата трябва да минат и през парламента.
При пристигането си в Пазарджик премиерът Бойко Борисов обясни бързото си придвижване от София така: "Магистралата е буквално излизана за яд на опозицията."
Наскоро той каза, че "140 км е прилична и икономична скорост за модерните автомобили, а който иска, да си кара със 100-120 км".
С промените се въвежда терминът "скоростни пътища", а по тях колите ще могат да се движат със 120 км/ч. За да е едно шосе скоростно, трябва да отговаря на 7 условия. Сред тях са да има самостоятелни платна за движение с по две ленти във всяка посока, а пресичането с други пътища и жп линии да е само чрез надлез или подлез. Скоростните пътища трябва да имат предпазна телена ограда, площадки за принудително спиране и за отдих. В момента в България няма много такива отсечки, а тепърва ще се строят. Най-простото обяснение е за тази категория шосета е, че това са магистрали, но без аварийна лента.
Правителството реши още по магистралите и скоростните пътища да няма билбордове. За това от години настояват близки на загинали в катастрофи, тъй като съоръженията разсейват шофьорите. За шосетата от първи, втори и трети клас се забранява изграждането на рекламни съоръжения на по-малко от 8 метра от пътя." - информира „Труд".
                              

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини