Колите със системи за контрол като на смартфоните

Производителите на автомобили работят върху изцяло нови системи за контрол в колите на бъдещето, които ще работят като смартфони или таблети. Някои от дизайните бяха представени на неотдавнашния автомобилен салон в Детройт и на световно изложение за електроника в Лас Вегас, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Обикновените копчета, лостове и превключватели скоро може да са част от миналото и дори сензорните екрани, които сега могат да се видят при някои автомобили, ще бъдат заменени, тъй като автомобилостроителите бързат да намерят интелигентни решения за редица операционни системи.

"С толкова много информация, която идва при шофьора днес, обикновените операционни системи не са достатъчни," каза изследователят към "Мерцедес" (Mercedes) Барат Баласубраманиан. Както при смартфоните или таблет компютрите едно просто движение на ръката или пръста ще бъде достатъчно да се активира определена функция.

Камерите и инфрачервените сензори разпознават движението на ръката и измерват разстоянието с електроника, обяснява разработчикът в "Ауди" Вернер Хамбергер.
На последното изложение в Лас Вегас "Ауди" представи кабина с три дисплея, които представят важна информация на предното стъкло на колата. Изображението отляво може да бъде видяно само от шофьора, от дясно се вижда само от пътника, а изображението в средата се вижда и от двамата.
Централното изображение показва няколко менюта, от които шофьорът и пътникът могат да избират. Пътникът например може да си избере кратък филм за хотел или музей.

Подобни стъпки прави и "Мерцедес" със система Дайс (Dice). Автомобилният интериор на бъдещето включва волан, но липсват лостове и превключватели. Обикновени жестове ще бъдат достатъчни да се преглежда менюто и да се избира подменю.

Според дизайнера Хартмут Зинквиц цялото предно стъкло повече или по-малко функционира като компютърен екран. Само с посочване с пръст може да бъде свалена музика в колата от съседната дискотека. Джи Пи Ес (GPS) системата определя точното местонахождението на приятели, на хотели или на места за покупка на билети при преминаването на автомобила.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини