Две димитровградски училища с акции в Световния ден на влажните зони

Днес се отбелязва Световния ден на влажните зони

Две училища в димитровградска община са се включили в отбелязването на днешния Световен ден на влажните зони. Това са СОУ "Любен Каравелов" и ОУ "Хр.Ботев" в село Крепост, поясниха пред Dimitrovgrad.bgvesti.net от РИОСВ- Хасково.

В средното школо в Димитровград са имали занимание, по време на което са говорили за една от най-големите влажни зони у нас - резервата "Сребърна". Учениците от десетите класове са изработили и постер по темата, както и са се запознали с проблемите на тези зони в световен мащаб.

В училището в Крепост, малчуганите са провели беседа по темата, където са говорили за 11-те влажни зони в България. Това са “Атанасовско езеро”, “Комплекс Беленски острови”, “Дуранкулашко езеро”, “Остров Ибиша”, “Шабленско езеро”, “Местността Пода”, “Поморийско езеро”, “Комплекс Ропотамо”, “Езеро Сребърна”, “Езеро Вая” и „Карстов комплекс Драгоманско блато”.

До края на днешния ден в Регионалната еко инспекция в Хасково очакват още информация за проведени мероприятия в школата по темата на Световния ден днес. През 2012 г. тя е „Влажни зони и туризъм”, като от РИОСВ поясниха, че този вид аткракция предоставя ползи на хората и дивата природа, както на местно, така и на национално ниво. Световния ден на влажните зони се отбелязва от 1971 година.

Влажните зони са територии, в които водата покрива почвата или присъства в повърхностния й слой, целогодишно или сезонно. Това са екосистеми, в които водата е основния фактор, от който зависят екологичните условия и свързаните с тях животни и растения. Те могат да бъдат естествени или изкуствени, постоянни или временни, статични или течащи, сладки, бракични или солени, включително територии с морска вода. Естествените влажни зони са едни от най-скъпите ни природни богатства. Те са едни от най-продуктивните екосистеми на Земята. Съхраняват незаменими местообитания на редки животински и растителни видове. Имат изключително важна роля за кръговрата на водата като възстановяват водните запаси и подхранват подпочвените води. Особено ценна е способността им да пречистват преминаващите през тях води.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини