Кметът Иво Димов за снегопочистването: Овладяхме ситуацията

Сложната зимна обстановка в Димитровград и реакцията на част от хората, че града не е почистен достатъчно добре ни накараха още веднъж тази седмица да потърсим за коментар кметът Иво Димов. Ето каква е ситуацията в града и общината към този следобед и мнението на градоначалника по различни, вълнуващи хората въпроси:

-Г-н Димов, стана ясно, че контролирате лично снегопочистването в града и общината от 3 дни, каква е ситуацията към момента?

- Успяхме да овладеем ситуация, но аз лично не съм доволен. Главните булеварди са изчистени, но второкласните и третокласни пътни артерии има още много какво да се желае. За съжаление зимата е много тежка, снегът е изключително много като количество.

Наличната техника, с която разполага снегопочистващата фирма "Нео титан" е ограничена до такава степен, че в момента трябва да се чисти с техника с твърдо гребло, а "Нео титан" разполага само с две такива машини. Другите са с гума отдолу и моите наблюдения са, че когато мине кола с гума тя не прави почти нищо, само заглажда отгоре снега и коловозите си остават.

-Това ли е основната причина, вторични улици като тази край Градска библиотека, градина Пролет, пресечки в кв.Славянски и много други места в града да не са изчистени?

- Заради това са проблемите. Другият проблем е, че сместа, която се хвърля по главните булеварди, тя е в съотношение 3:1 пясък и сол, вчера свърши. Остана едно количество около 25 тона, доколкото аз съм информиран, която се пази за предстоящия снеговалеж събота и неделя. Знаете пристанищата във Варна и Бургас са затворени и ние сме длъжни тези количества да ги запазим, за да може да обработим пътните артерии, докато пристигне новото количество. Около 80 тона са необходими за обработка на всичките пътища, ние в момента разполагаме, както казах с 25 тона.

-Какво ще обясните на гражданите, има ли отговорен за ситуацията в Димитровград?

-Бедствено положение бе обявено в цялата Хасковска област, включително и в община Димитровград. През тази седмица се наводни ул."Бузлуджа" и съседните улици. Всичко това е документирано, както и проблемния мост на село Добрич, дигата на река Мартинка. След определен период от време ще поискам от Комисията по бедствията и аварии възстановяване на щетите.

Трудно е, затова апелирам гражданите към разбиране и искам да ги помоля, ако има пътища в града , които не са обработени и се нуждаят от третиране, да сигнализират на дежурния в общината. Уверявам ви, че незабавно се вземат мерки и се изпращат коли и техника. Лично аз няма как да обходя всички улици, там където видимо има проблеми изпращам веднага техниката, за да почисти. Така, че нека хората оставят сигнали на дежрия, за да реагираме адекватно.

- Какво да очакваме при прогнозираните валежи от сняг, ще се справите ли?

-Казах вече, че има количества сол и пясък предвидени за улиците, надявам се до неделя снегопочистващата фирма да успее да закупи, това количество което е нужно. Дано пристанищата във Варна и Бургас да бъдат освободени и да имаме необходимите количества. Що се касае до техника, ангажирал съм още три фирми, има шест или седем трактори и друга подемна техника и машини, които се включват.

Благодаря на управителя на ВиК, който изпрати две от своите машини, благодаря и на г-н Митю Вълчев от Голямо Асеново, който също изпрати два трактора да помагат, фирма "Тодоров" откликна на моята молба също. Ако се наложи ще вкараме допълнително техника, за което Общината ще си плаща допълнително според ситуацията.

Тежка е зимата, 40-50 см е последната паднала  снежна покривка в Димитровград. Днес извозвахме снежната маса от възловите кръстовища в Димитровград. Вчера голяма част от техниката бе съсредоточена на Неделен пазар, знаете днес е пазарен ден и е нормално тържището да бъде почистено. Успяхме да почистим основните артерии, улица "Ивайло" бе почистена до асфалт бих казал, отне ни доста време. Мисля, че търговците и клиентите би трябвало да са доволни от ситуацията към момента. Истината е, че толкова сняг не е падал от доста време в Димитровград и това създава сериозни затруднения.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини