Специалисти мъмрят общината за обрушването на блок №7

Специалистите от Националния институт за паметници на културата смъмриха общината, че е обрушвала без тяхно знание

Специалисти от Националния институт за паметници на културата в София са направили забележка на Община Димитровград, че е предприела обрушване на блок №7 на бул."Благоев", който е на път да бъде обявен за паметник на архитектурата.

Това съобщи пред журналисти днес зам.кметът Владимир Митрушев, Той допълни, че от института са подчертали, че тези действия е трябвало да се съобразят с тях.

Той поясни, че вероятно Общината ще понесе санкции за мероприятието, но според него е много по -важно да бъде запазено здравето и живота на гражданите.

Зам.кметът дори намекна, че недоброжелатели вероятно са подали сигнал до института, че местната администрация посяга на сграда с архитектурна стойност. "Съзирам един опит да се саботират действията на общината, който са преди всичко в интерес на гражданите", смята Митрушев.

Заместникът на Димов каза, че тридневното премахване на опасните късове от фасадата на блок №7 на бул. "Благоев" е приключило. По думите му, рязката смяна на температурите свива и разширява мазилката и предвид възрастта й тя се руши и пада.

"Ние не разрушаваме или повреждаме паметник на културата, а само предприехме мерки за спешно обезопасяване на района в интерес на гражданите", каза зам.кметът. Ще продължим да работим в тази посока, въпреки, че може да търпим укори и да има последствия.

Зам.кметът Владимир Митрушев

Процесът по обявяването на централна градска част за паметник на архитектурата не е приключил, припомни Митрушев. Той допълни, че в момента се умува върху варианти за финансиране на ремонтите, подготвят се и количествено-стойностни сметки за тази цел.

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини