Бойко Борисов връчи „Златен ритон” на спасителя на двете деца в Созопол

Сн.: Община Ловеч

Премиерът Бойко Борисов връчи голямата награда „Златен ритон” на 20-годишния Христо Кънчев, който спаси две ученички от удавяне в Созопол през август миналата година.

Младежът бе на работа като готвач в созополско заведение, когато се случи трагедията на 29 август. Тогава група ученици от езиковата гимназия в Кърджали решили да си направят снимки на скали край морето в Стария град.
Когато децата застанали на скалите, били пометени от голяма вълна. Христо успя да извади две момичета, но се удави 15-годишната Едит Симеонова от Крумовград.

Голямата награда бе връчена на Христо Кънчев на церемонията по награждаване на „Достойните българи”, съобщи Фокус.

Често в Студентски град ставаме свидетели на престъпления от млади хора, а той е пример за момче, което се е хвърлило във водата, спасило е човешки животи и в същото време се учи и се развива. Така би трябвало да изглежда българската младеж, отбеляза министър-председателят, цитиран от БТА.

Всеки един от нас може да бъде личност на годината, първо трябва да бъде личност на собствения си ден, да бъде по-добър в работата и взаимоотношенията си, да замени безразличието с всеотдайност и това ще го направи човек за пример, посочи награденият Христо Кънчев. Цитирайки посланието "Съединението прави силата", той призова да бъдем по-единни, по-силни и все по-често да си казваме благодаря.

Младежът е завършил Професионалната гимназия по механоелектротехника в Ловеч, а сега е студент по социална педагогика във Великотърновския университет.
През септември м.г. той бе награден с 1000 лева от кмета на Созопол Минчо Казанджиев заради проявените гражданска доблест и героизъм.

За своите достойни постижения бяха отличени също така хора, помагали на бедстващите при наводнението в с. Бисер, мъжете от форум "OffRoad - България", роднини, дарили органите на близките си и по този начин спасили други животи, възпитаниците на Националното музикално училище "Любомир Пипков".
Милена Нейова, основател на ателие "Прегърни ме", беше наградена за помощта й за интеграцията на млади хора от столични домове в обществения
живот.

Специалната награда на кампанията беше връчена на Васко Ристевски и Стефан Иванов, притекли се на помощ на пътниците в горящия автобус на "Ентуртранс" на магистрала „Тракия” край Пловдив. На 15 юни м.г. 8 души загинаха, а 10 бяха ранени, след като автобусът, пътуващ по линията София-Бургас, се преобърна в движение и се самозапали. 50 дни по-късно в болница почина и деветата жертва на катастрофата - 46-годишната Албена Самуилова.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини