По проект: Марбас болница става Кризисен център за жертви на насилие

Тук ще се помещава Кризисния център за жертви на насилие или трафик в Димитровград

В Кризисен център за лица, пострадали от домашно насилие и жертви на трафик ще се превърне част от сградата на бившата Марбас болница в Димитровград. Това стана възможно, след като общината спечели проект по програма "Красива България" на стойност 284 077 лв.

За одобрената преди дни разработка съобщи пред медиите днес градоначалникът Иво Димов. Той припомни, че това е един от трите проекта по "Красива България", които администрацията подаде преди месици. Другите два касаят ремонт на сградата на театъра и училището в Меричлери.

189 854 лв. от отпусната сума дава Социалното министерство, останалата сума - 85 223 ще е дофинансиране от общината. Стойността на заложените ремонтни дейности са в размер на 269 873 лв.

"Надявам се в Димитровград да имаме една важна социална институция след края на реконструкцията", подчерта Иво Димов.

По проглама "Красива българия" бе подаден проект за ремонт на театъра

Стана ясно, че Кризисния център тук ще може да обслужва хора, пострадали от насилие или жертви на трафик не само от общината, но и от цялата област. Най-близката подобна структура е в Ст.Загора и е запълнена изцяло, сочи проучване на администрацията.

След края на проекта от общината ще надяват дейността на Кризисния център да стане делегирана от държавата. За тази цел обаче, в следващите пет години разработката трябва да покаже устойчивост и да докаже своята нужда.

Припомняме, че в момента в сградата на бившата Марбас болница, вървят ремонтни дейности по линия на друг проект на белгийска организация, за който Dimitrovgrad.bgvesti.net писа в края на изминалата година. Разработката е спечелена от местната структура на Български център за джендър изслудвания.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини