Поръчват нелегален тютюн по интернет

Нова тенденция на нелегалния пазар на тютюневи изделия установиха митничари в Русе.

Увеличава се предлагането и търсенето на нелегален тютюн за пушене, който замества пакетираните цигари. Стоката се предлага чрез обяви в сайтове в интернет, а клиентите поръчват доставки по телефона, пише "Стандарт".

Куриерски фирми извършват доставките, без да се интересуват от режима на движение на акцизни стоки.

Много често вместо действително пренасяния тютюн в документите пишат, че пратката съдържа "билки". Доставяните пратки са в малки количества - от 5 до 10 килограма, но за сметка на това са с постоянен характер. Най-често полученият по интернет тютюн не е само за лична консумация, а се препродава. От получените по-големи количества тютюн се правят два артикула - манифактурно изработени цигари с машинки за ръчно свиване, които се продават на бройка, и разфасовани пакетчета тютюн за лула или пушене.

И в двата случая се касае за незаконно разпространяване на тютюневи изделия, при което не се прилага реда за производство, превозване и продажба на акцизни стоки, заявиха от Агенция "Митници". Затова митничарите започват масови проверки на куриерските служби за наличие на документи за платен акциз на превозваните от тях тютюневи изделия.

Източник: novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини