Липсващата Събка – отвлечена или избягала?

Събка от миналогодишното посещение в Гърция

18-годишната Събка Юриева Зонкова, която изчезна безследно от 14-ти март е отвлечена. Това е категоричното мнение на майката Елена, при среща с репортер на Haskovo.net. Потърсихме семейството на Събка, заради пълната липса на информация за това момиче-не учи, не работи и не се знае къде е, дори и къде може да бъде. Към момента дори няма официална версия, какво може да се е случило с девойчето, което е още непълнолетно. Събка навършва 18 на 23-ти ноември 2012-та година.

„Момичето ми не пие, не се дрогира, не съм го виждала да пуши. От малка и казвам, не прави мама като мен да не станеш проста циганка, която само се мъчи“ разказваше разплаканата Елена. Жената живее в порутена къща на улица Могила, в дерето на циганската махала. За да изхранва 5-те си деца, едно от които болно на легло, всяко лято ходи с мъжа си да бере маслини в Гърция. „Казвах и, кат се ожениш като малка, раждаш кат мен много деца“, нареждала Елена. Успяла да предотврати един порив на ромска любов, когато Събка била на 15 години. Момичето избягало при свой възлюбен в Хасково, но се върнало бързо. Изкарало само седмица в другия дом. „Права беше“ проронила Събка и се кротнала. Гледала като майка братчетата и сестричките си, придружила майка си на гурбет в Гърция.

Девойката обаче е красива и то много, както свидетелстваха не малко от Република, включително и Елена. Искали са я за жена от Кърджали, от Стара Загора, от къде ли не. От снимките си личи гледано като писано яйце момиче, с външност на фотомодел. Плюс добре облечено и накичено със злато.

На 14-ти март, Събка излиза в 9 часа сутринта и казва на майка си че отива на рожден ден на нейната приятелка Айтен, която живеела някъде на Веспрема. Нагиздила се, сложила 8 златни пръстена. Излязла и повече не се върнала. Ден по-късно разтревожената майка отива в полицията и в този момент, най-накрая Събка вдига мобилният си телефон. Обяснила че е в София и ще обясни защо е там. После връзката прекъснала и оттогава телефонът е изключен. „Звучеше изплашено, все едно бързаше да каже нещо, ама не и дадоха“плаче Елена. Според нея, момичето е откраднато за снаха и е държана насила. Макар и палаво, детето било отговорно.

Има обаче и друга версия. Началото на разплитането и почва от думите на приятелката Айтен, че на този ден не е имала рожден ден и не е виждала Събка. От друга страна, след първото забягване на момичето, майката я държи много изкъсо и не и дава да се среща с мъже. Иска да и осигури заможен и добър мъж. Едва хубавата Събка я блазнела перспективата да живее в мизерната къщичка, с пълен с фекални води двор. Да гледа тежко болната си по-голяма сестра и да работи ежегодно по гръцките полета. И в същото време да са и отказвани всички сладости на младостта. Още повече, че през тази година се влюбила, докато била на гости при баба си в сливенското село Баня. „Няма да му я дам на тоя бедняк“, зарича се Елена, но признава, че щерка и е хлътнала. За нея момичето и е отвлечено. Но дори и да е тръгнало доброволно, изключения телефон, доказва поне на майката, че е държана против волята и. „Поне да ми се обади и каже какво смята да прави. Значи не може“ заключава Елена. Все още се надява полицията да намери детето и, защото по закон, решенията на непълнолетните се взимат от техните родители. А Събка е още дете и съдбата на едно дете би трябвало да интересува властите в държавата България.

Г.Христов

Снимакта е единственото което е останало на майка и Елена
Събка е харесвана и от съседските деца. Била добричка
Момичето е хубавица, идвали да я искат за жена от няколко области
Като руса
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини