Хасковско като Гърция: С лимони, маслини и масивни жени

Спас Александров прогнозира горещо лято

Типична южна картинка ни очаква след 30-на години, при продължаващото затопляне на климата. На мода ще бъдат южните култури, които и сега могат да се отглеждат в региона, като лимони и маслини. Ако приликите продължат, и нежния пол ще стане по-малко нежен- с повече килограми и тестостерон, характерни за жените на южните народи.

Макар в климата да има цикличност, се наблюдава една промяна във фазите на земеделските култури. Сеят се по-рано, узряват по-бързо. Характерно е за средиземноморският климат, анализира Спас Александров, шеф на хасковската метеорологична обсерватория. Днес се отбелязва световният ден на метеоролога, а хасковлии имат пълно право да празнуват, защото правят замервания на времето още от 1893-та година. Първата станция пък е създадена през 1897 г.

Глобалното затопляне нараства с ударни темпове през последните 30 години. Ако този ръст продължи, температурата на земята ще се повиши с 2 градуса за следващия век, което ще е равнозначно на екологична катастрофа, смятат метеоролозите и дават пример. За последните 100 години, жегата се е покачила само с 0.7 градуса, но затоплянето се чувства в световен мащаб.

И в хасковско се очаква затопляне-синоптиците предсказват топло и сухо лято. Температурите ще бъдат около и над нормалните за сезона и региона. И тъй като нормалните са около 35-40 градуса, чака ни небивала жега.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини