Извратено: Трябва да сме по-болни, за по-добро здравеопазване

д-р Караманова /крайната вдясно/ алармира за сбърканото ни здравеопазване

Здравната методика на министерството на Здравеопазването е сбъркана и обрича лекуването на инфекциозните заболявания. Това заяви в прав текст д-р Ирина Караманова, настоящ шеф на белодробната болница в Болярово, на пресконференция по повод световния ден за борба с туберкулозата 24-ти март.

От година вече, бившия ТУБ диспанер е оставен почти без пари защото.... си е свършил работата и е излекувал болните в региона. Случаите на туберкулозно болни бележат трайно намаляване за последните 5 години. Няма нито един рецидив на дете, а обичайните потърпевши от заболяването-децата и пенсионерите, вече не се срещат с жълтата гостенка.

Но по методиката на Здравното министерство, парите вървят с пациента. „Миналото лято имахме само двама болни в отделението. Няма туберкулозно болни ,откъде да ги вземем? По методиката на министерството получаваме по 25 лв на ден за всеки един от тях. Какво да направя с 50 лв-на лекари ли да плащам, превантивна дейност ли да осъществявам“ сви рамене д-р Караманова. В момента в отделението има общо 10 пациенти. Не са само туберкулозни, а и такива с пневмонии и хронични бронхити, след като миналата година заради немотия се сляха туберколозното и пневмофтизиатричното отделение.

„Режат ни парите, защото сме си свършили добре работата“ заключи д-р Караманова. По тази логика, за да е цветущо едно отделение или една болница, лекарите трябва да „поддържат“ достатъчен брой болни, за да имат пари.

„Интересно е какво ще се случи при бум на това заболяване, ако тази структура/Диспансера/ се разпадне поради липса на пари“ попитаха и общопрактикуващи лекари, които са част от диагностичната мрежа за улавяне на туберкулозно болни.

Д-р Караманова успокои, че бум не се очаква. По заръката на СЗО /Световната здравна организация/, до края на 2015-та, туберкулозата трябва да намалее наполовина в световен мащаб, в сравнение с 1990-та година. А до 2050-та да бъде напълно изкоренена /под 1 болен на 1 млн души население/.

В България обаче е на мода поговорката „винаги може и по-зле“.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини