Украински ватрушки с извара и мак

Украински ватрушки с извара и мак

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Маята се размива в топлото мляко. Добавят се захарта, солта и яйцата и всичко се разбърква. Добавя се брашното и се разбърква 5 минути. Добавя се омекналото масло и тестото се покрива и се оставя на топло за 2 часа.

След това се измесва още веднъж и отново се оставя на топло за 1 час. Стафидите се измиват с топла вода. Изварата се смесва със захарта, добавя се яйцето, брашното и стафидите.

Маковото семе се измива в топла вода и се отцежда през сито. Слага се в тенджерка, добавя се медът и се вари на бавен огън 10 минути при непрекъснато бъркане. Сваля се от котлона и се охлажда.

Тестото се измесва още веднъж и се оформя фитил с дебелина 6 сантиметра. Реже се на равни парчета и от тях се правят топчета. Редят се на 5 сантиметра разстояние едно от друго в намазана с мазнина и поръсена с брашно тава.

Правят се вдлъбнатини в топчетата и се пълнят с плънка. В половината топчета се слага макова плънка, в останалата половина – плънка с извара. Маковите ватрушки се покриват също с плънката от извара.

Оставят се за 30 минути на топло. Намазват се с разбито яйце и се пекат 40 минути на 180 градуса. Поръсват се с пудра захар.

Източник: gotvach.bg

Последни новини