Кексово руло с плънка

Кексово руло с плънка

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Затоплете леко 120 мл прясно мляко и разтворете в него маята. Постепенно добавете 2 яйца, 1-2 с.л. топено масло, 3 с.л. захар, щипка сол, ванилията и постепенно брашното. Замесете меко, но незалепващо тесто и го оставете да втаса.

Смесете млените орехи с мармалада по желание, по 1/4 ч.ч. топено масло и прясно мляко, 1 жълтък, 1/2 ч.ч. захар, ванилия, канелата и какаото. Хубаво разбъркайте съставките за плънката.

Разточете втасалото тестото върху посипан с брашно чаршаф или покривка на една голяма правоъгълна кора
Разпределяте отгоре равномерно плънката и навийте на дълго руло. Леко го разтегнете, за да се удължи още малко, като внимавате да не го сплескате или скъсате.

Завийте рулото в тясна форма за печене на кексове и козунаци, предварително намаслена. Оставете отново да втаса на топло, след което намажете с разбит белтък и поръсете обилно със захар.

Сладкишът се пече първите 10 минути на много слаба фурна (около 100 градуса) за да бухне хубаво, след което се опича до готовност на 160 градуса, като се внимава да не прегори отгоре. Може да го печете само на долен реотан, ако тръгне да прегаря. Проверете готовността му с клечка или шишче.

Източник: gotvach.bg

Последни новини