Тодор Боянов е новият носител на наградата за принос в областта на културата

Тодор Боянов бе определен за новия носител на наградата за принос в областта на културата в Общината, снимка -архив

Временният директор на Общински драматичен театър "Ап.Карамитев" Тодор Боянов е новият носител на специалната награда на Община Димитровград за принос в областта на културата, реши местният парламент.

Тя се връчва в деня на славянската писменост -24 май, заедно с отличия на заслужили с работата си през 2013 година преподаватели от тукашни градини и училища.

Извънредната докладна на председателя на комисията по култура Христо Цветков предизвика дебати още при добавянето й в дневния ред на сесията днес. Стана ясно, че за пръв път тази година комисията, която определя носителя заседава по нови правила и според регламент, приет миналата година.

Пет са били номинираните за наградата за 2013 г. Освен Боянов, това са фотографът и оператор Валери Добрев, художникът Христо Панев, авангардистът Дан Тенев и работещата в Детския отдел на Градската библиотека Светла Билярска. Право да издигат предложения са имали културните институции в Димитровград, неправителствени организации, читалищни структури и работещите в областта на културата в Общината.

Председателят на комисията Христо Цветков поясни, че негов ангажимент е да представи на съветниците решението на колегите си. Така Цветков отговори на нападките какви са мотивите точно Тодор Боянов да бъде определен за носител на отличието тази година. Такова питане отправи председателят на ОбС Стефан Димитров, който добави, че средствата, отделени от бюджета на Общината за театъра никак не са малко.

Съветничката Катя Панева от "Да за Димитровград" заяви, че комисията не е избрала точния човек, който да е направил своя принос за културата в Общината. Да не се обсъжда публично личността на директора на театъра призова Вълчо Митрушев от ГЕРБ, най-малкото защото не е етично.

Кметът Иво Димов заяви, че ОДТ "Ап.Карамитев" е израстнал много и това е видно от пълните салони и многобройните зрители. Приходите на театъра са нараснали пет пъти в последните две години, каза още градоначалникът.

В крайна сметка с 16 гласа "за", 8-против и 4-ма "въздържал се" бе подкрепено предложението, внесено от Цветков.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини