Димитровградчани почти не видяха частичното слънчево затъмнение

Едва 10 минути реално можеше да се види частичното слънчево затъмннение

Димитровградчани не успяха добре да наблюдават днешното частично слънчево затъмнение. То се състоя във времето он 10:45 до 12:59 часа. Причината бе неблагоприятното време. Въпреки разположените на няколко места в града телескопи и помощни средства, реално природното явление можеше да се наблюдава едва 10 минути, тъй като облаците покриха слънчевия диск.

Интерес към частичното затъмнение проявиха предимно деца и ученици от тукашните училища. Така беше и и на централния площад "България", където да зърнат явлението дойдоха и хора, излезнали в обедна почивка от околните сгради.

Освен с телескопи, в промеждутъка от слънчево време частичното затъмнение можеше да се види и със специални очила и стъкла, използвани при работа с оксижен.

От тукашния планетариум са успели да направят няколко снимки на затъмнението. Любителите наастрономическия явления ще трябва да почакат до 28 септември тази година, когато ще може да се наблюдава пълно лунно затъмнение. Догодина през месец май се очаква планетата Меркурий да мине пред слънчевия диск.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Част от хората използваха специалните очила, за да видят затъмнението
Интерес към явлението проявиха предимно ученици

От планетариума успяха да направят няколко книмки на явлението

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини