Димитровград се присъединява към Асоциация ВиК -Хасково реши ОбС

Община Димитровград да бъде присъединена към обособената територия, обслужвана от ВиК - Хасково и да премине към Асоциация по ВиК -Хасково решиха днес общинските съветници. 19 от 30 общинари гласуваха "за", 4-ма се въздържаха, а против бяха 8.

Докладната предизвика близо час и половина дебати в зала "Гросето", в които участваха експертите от дирекция "ВиК" към Регионалното министерство Ивета Маринова и Ивайла Петрова.Те подробно обясниха какви са преимуществата от обединението на ВиК операторите в региона. Подчертаха, че едно подобно окрупняване  ще направи работата по ефективна и възможността за печалби по-голяма.

За пореден път бе разяснено, че скок в цената на водата ще има. В момента абонатите от Димитгровград плащат 1,86 лв. за кубик. Очакванията са, че водата ще достигне стойностите в Хасково, но никой от експертите не се ангажира с точна цифра.

Стана ясно, че на база закона за регулиране, няма да бъде подмината социалната поносимост на цената на водата за хората. В сила от началото на 2017 година ще бъдат две нови наредби, които ще определят точно колко ще плащат димитровградчани.

Категорично против присъединяването бяха съветниците от групата на БСП. Тодор Тодоров поиска да има гаранция, че цената няма да скочи драстично, както и за това да няма съкращения на работещите в тукашното ВиК. След обединението те ще преминат на подчинени към ВиК Хасково.

Гаранции за социална поносимост  за жителите на града и общината поискаха и от групата на Да за Димитровград. Катя Панева подчерта, че интересите на хората трябва да бъдат защитени и изложи позицията на групата против обединението.

От групата на ГЕРБ думата взе Митю Вълчев. Той изтъкна като аргумент в полза на присъединяването факта, че ще бъдат усвоени средства по европейски програми. Според Вълчев, така ще могат да бъдат ремонтирани ВиК мрежи, които не са подменяни 40 години.

Мотивите си за присъединяването изложи и кметът Иво Димов. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини