34 °C

2 август 2017 - Денят, в който изконсумирахме годишния ресурс на Земята (видео)

На човечеството, при сегашното потребление на ресурсите на Земята, е необходима 1.7 по-богата планета.  

Earth Overshoot Day настъпва с изчерпването на ресурсите, които Земята може да възобнови за 1 година. 

През 2017 той настъпи на 2 август, съобщи официалният му сайт overshootday.org на Global Footprint Network. Той настъпва все по-рано всяка година, например през 2015 година беше на 13 август. 

Колко планети са ви необходими за да поддържате начина си на живот? Това питат екоактивистите. Можете да изчислите и собствения си принос в изчерпването на възобновяемите ресурси на планета със специално разработения личен калкулатор. 

Денят се определя по данни и с методика на организацията с нестопанска цел Global Footprint Network. ТТяхната визия е, че всички хора трябва да живеят добре, в рамките на природата. Организацията прави измервания, оценява потреблението и капацитета на природните ресурси и прави анализи, които да помогнат за информирани решения. Global Footprint Network е основана през 2003 г. с цел да работи за  устойчиво бъдеще, в което ресурсите на планетата не се изчерпват безразборно, без да им се даде шанс да се възобновят. разбирате за какво става дума - изсичане на гори, промишлен риболов и т.н. 

Храната съставлява 26% от екологичния отпечатък на човечеството, пишат днес от организацията. В някои части на света има гладуващи хора. Но в други се изхвърля храна. 

Според изчисленията на Global Footprint Network, ако намалим хранителните отпадъци наполовина и ядем по-малко протеинови храни и повече зърнени култури, зеленчуци и плодове, бихме могли да намалим екологичния отпечатък на човечеството с 16% и да отместим Деня с 42 дни.


1 Коментар

Хороскоп за 22.07.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия

Случаен виц

Последни новини