Президентът Румен Радев обещал да посети Димитровград

Президентът Румен Радев е обещал да посети Димитровград при подходящ повод в бъдеще, увери кметът Иво Димов, който вчера взе участие в среща с него в столицата. Визитата при държавния глава бе заедно с представители на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСРОБ), където Димов е зам. председател. С Радев кметовете на общини са дискутирали финансовата децетрализация на местната власт, която според кмета е тема, повдигана многократно през последните години, но няма развитие.

„На общините се вменяват много ангажименти без да се обезпечават финансово. Ние не можем да се справим с тези нарастващи разходи, а в същото време от нас се изисква да предоставяме качествени публични услуги“, коментира кметът. За пример посочи, че едва 4% от общите данъци влизат като приход в общините, докато в други европейски държави този процент е 25, което е голям дисбаланс.
 
Димов сподели, че президентът Радев е поел ангажимент под негова егида веднъж годишно да се организира среща на законодателната, изпълнителната и местна власт, за да се поставят различни проблеми и да се търси тяхното рещение. Държавният глава е дал положителен отговор и на идеята, закони, касаещи местната власт, преди да се гласуват в Парламента да се съгласуват с НСОРБ.
 
Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини