3 °C

Океанското дъно потъва под напора на водата от топящите се ледници

Десетилетните измервания и прогнози за нарастващото морско равнище може да са подценили сериозността на проблема, предупреждават експерти, защото не са отчетени сериозните последици от непрекъснато развиващите се океани.

Сегашните прогнози не са взели под внимание факта, че с нарастване масата на океана, в резултат на топящите се ледници, теглото на допълнителната вода деформира морското дъно и по-този начин затруднява определянето на това доколко набъбнал е океана.

“Земята не е твърда сфера, а деформираща се топка. Климатичните промени водят до изменения не само в температурите”, казва геологът Томас Фредериксе от Техническия университет Делфт в Холандия.

Проблемът, според екипът на Фредериксе е, че с еластичното потъване на океанското дъно, реалното увеличаване на обема на океана, е маскирано от сателитните измервания.

Причината е, че сателитите разкриват само едната страна на историята – геоцентричното покачване на морското равнище.

За да определят до каква степен се деформира океанското дъно под напора на допълнителното количество вода, изследователите използвали различни данни за топенето на ледниците, ледената покривка в Гренландия и Антарктида, запасите от вода на сушата, включително изчерпването на подпочвените води и задържането на вода от язовирите.

През последните две десетилетия – от 1993 до 2014, нарасналата океанска маса е измествала надолу океанското дъно с 0.13 мм на година – или с около 2.5 мм общо за периода.

Това може и да не звучи много, но в някои региони деформацията е значително по-голяма – до 1 мм на година в Северния ледовит океан и 0.4 мм на година в Южния Пасифик.


Източник: sciencealert.com
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Dimitrovgrad.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 22.01.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини