24 °C

Житото калпаво от дъждовете, чака се поскъпване на хляба

Заради дъждовете зърнопроизводителите не могат да влязат в житните блокове и да ожънат пшеницата, която гние на полето. От мелниците пък се оплакват от лошото качество на зърното и прогнозират драстично поскъпване на брашното, оттам и на хляба тази година. С колко обаче, никой не се наема да прогнозира.

Според Димитър Желязков от хасковската фирма Клас 95 обаче положението на полето в хасковско и пловдивско е далеч по-добро от останалите региона на страната, някои от които бяха буквално удавени от пороите през последните дни. Въпреки това комбайните им стоят строени край пътя и не навлизат в нивите заради калта.

Хасковските зърнопроизводители вече почти са прибрали житото, остава им да ожънат не повече от 10 процента от засетите 3000 дка с пшеница. “Това е твърда пшеница, брашното от нея не се използва за хляб, а предимно за макаронени изделия. Тя не е пострадала толкова от дъждовете, качеството й е много добро. Но при другите сортове не е така”, обясняват от фирмата. Въпреки това и при твърдата пшеница ще остане неприбрано зърно заради полегналите класове. “Комбайнът не може да жъне толкова ниско, затова част от нея ще остане на полето”.

Тодор Кръшков


6 Коментара

Хороскоп за 23.09.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини