33 °C

Радиоактовен въглерод от ядрени опити откриха в Марианската падина

Човешката дейност може да засегне биосистемите дори на дълбочина 11 хиляди метра.

Радиовъглерод (радиоактивният изотоп на въглерода, въглерод-14), който попада в атмосферата в резултат на тестовете за термоядрена бомба през 1950-1960 г., е достигнал най-дълбоките части на океана.

Следи от въглерод-14 са открити в ракообразни, обитаващи дълбоки води, включително най-дълбоката Марианска падина , според ново изследване на китайски учени, публикувано в Geophysical Research Letters.

Въглерод-14 се създава по естествен начин, когато космическите лъчи взаимодействат с азота в атмосферата. Може да се открие в почти всички живи организми. Използва се за определяне на възрастта на археологическите и геоложките проби.

Тестовете за термоядрени оръжия, проведени през 50-те и 1960-те години, удвоили количеството въглерод-14 в атмосферата. Оттам той попада в горните слоеве на океана и в живеещите там организми.

Продуктите на разлагането на мъртвите организми попадат на морското дъно, където се абсорбират от амфиподи и други живи същества, живеещи там. Нивата на въглерод-14 в тяхната мускулна тъкан се оказали много по-високи, отколкото в други проби от дълбините.

Самата океанска циркулация отнема стотици години. Но радиоактивните вещества се разпространяват в океана много по-бързо през хранителната верига, обобщават геохимиците от Китайската академия на науките.

Взаимодействието между повърхността и дъното на океана е много силно, твърди съавторът на изследването, геохимикът Вейдонг Сан. Човешката дейност може да засегнае биосистемите дори на дълбочина до 11 километра.
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Dimitrovgrad.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 21.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини