Британски съд реши Джулиан Асандж да бъде екстрадиран

Основателят на сайта Уикилийкс Джулиан Асандж ще бъде екстрадиран от Великобритания в Швеция заради повдигнатите срещу него обвинения за изнасилване и сексуално посегателство, предаде Би Би Си. Двама съдии от Върховния съд в Лондон издадоха решение за екстрадицията на Асандж в Швеция, където срещу него е повдигнато обвинение за изнасилване на една жена и за посегателство и принуждаване към сексуален контакт на друга, съобщиха БТА и "Фокус".

40-годишният Асандж отрича обвиненията и ги определя като политически мотивирани.

На 7 декември 2010 г. основателят на Уикилийкс бе арестуван във Великобритания, след като сам се предаде в полицията. Седмица по-късно съдът в Уестминстър го пусна под гаранция срещу 200 000 британски лири. В края на февруари магистрати взеха решение Асандж да бъде екстрадиран, но адвокатите му обжалваха. Сега лондонските съдии потвърдиха решението.

Защитата на Асандж обаче поставя под съмнение съдебните процедури в Швеция и се тревожи, че клиентът им може да бъде предаден на американските власти, които разследват дали Уикилийкс би трябвало да бъде подведен под отговорност за публикуването на класифицирана информация.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини