Меричлери бойкотира изборите, ако остане без чиста вода

В залата на читалището днес представители на няколко инициативни комитета в Меричлери заявиха желанието сида бъде изградена пречиствателна станция вместо водопровод

Меричлери ще бойкотира предстоящите избори, ако до края на април не бъде решен проблема с пречистването на питейната вода в градчето.

На общоградско събрание по темата за замърсената от години с арсен питейна вода, хората заявиха категорично, че няма ли отговор на желанието им да бъде изградена пречиствателна инсталация-няма да идат пред урните на вота за депутати.

В читалището на градчето се събраха представители на няколко инициативни комитета, жители и политици от различни партии в общината.

Меричлерци отново посочиха, че не искат да бъде изграден водопровод, средствата за който отпусна на два транша Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към Министерски съвет. Става дума за сумата от 2,8 млн.лв.

Жителите на малкото градче бяха категорични, че почти три години от началото на бедствената ситуация, търпението им вече се изчерпва.

"Редно ли е в 21-ви век да се снабдяваме с питейна вода от водоноски, които са от времето на Балканската война", попита и Стайко Митев, представител на един от инициативните комитети.

Чуха се обвинения към местното ВиК, към управата на общината в лицето на Иво Димов и дори към правителствата, че проблема с наднорменото съдържание на тежкия метал във водата не намира разрешение толкова време.

Лидерът на друг от инициативните комитети- Николай Овчаров дори заяви, че кметът Димов еднолично решил да се строи водопровод и се противопоставил на решение на ОбС-Димитровград за изграждане на пречиствателна станция. Овчаров бе категоричен, че меричлерци не желаят да ползват чужда вода, още повече тази от Димитровград, която е с високо съдържание на манган.

На събранието се чу и призив към служебното правителство да спре проекта за изграждане на водопрова от Димитровград до Меричлери, защото не бил нужен. Жителите на града поискаха свикването на експертна комисия, която да се произнесе по проблема най-късно до края на април. В противен случай те заплашиха, че ще се вдигнат на протести. Като крайна мярка хората от Меричлери ще блокират и жп. линията между Стара Загора и Свиленград. 

Меричлерци, дошли на събранието посрещнаха с аплодисменти намеренията за изграждане на пречиствателна станиция

Реклама на своята дейност направи и фирмата, наела се да изгражда пречиствателното съоръжение. Нейни представител дори заяви, че след пуска на такова съоръжение меричлерци ще имат най-меката вода в България без да се налага да ползват различни препарати или омекотители.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини