Отчетоха свършеното по първи етап от проекта за басейна в Меричлери

„Започнаха строителните дейности от първия етап, които имат за цел възстановяване функциалността на басейна в Меричлери“, това сподели на заключителната пресконференция днес инж.Красимира Бонева, ръководител на проекта по изграждане и развитие на спортно-развлекателен комплекс „Соленци“ в град Меричлери. В пресконференцията участваха още Катерина Мазгалова - експерт по „Обучение и заетост“ към проекта, инж.Росица Митринджакова, представител на фирмата-изпълнител, както и екипа по проекта.

„Строителната площадка бе открита в началото на месеца, след като беше избрана фирмата-изпълнител на строително-монтажните дейности, чрез процедура по Закона за обществените поръчки. Фирмата е „Акватек“ гр.Варна. Основно задължение по проекта бе да се наемат хора от уязвими групи, които почистиха терените, тревните площи и пространствата около и в басейна. Наетите хора се включиха активно в подготвителните дейности като обрушиха компрометираната мазилка по дъното и стените на басейна, почистиха терена, участваха във дейностите по строителната площадка, като организиране и поставяне на оборудване като временна охранителна ограда, контейнер за офис и химическа тоалетна. Дейностите по проекта за безработните лица приключи, но фирмата-изпълнител продължава дейностите по договор, които са изграждане на тръбна разводка, помпено и компресорно помещение.“, информира ръководителят на проект инж. Красимира Бонева.

За подбора и обучението на наетите по проекта лица разяснение направи Катерина Мазгалова, експерт по обучение и заетост. 

„За да бъде изпълнен социалния ангажимент по проекта, трябваше да намерим лица от рискови групи на параза на труда, които да бъдат включени в проекта. По проекта са наети пет човека - двама общи работници, двама по поддръжката и един организатор. Първоначално те преминаха обучение за запознаване условията за безопасни и здравословни условия на труд. В последствие преминаха и мотивационно обучение за придобиване на административни умения, което е с по-дългосрочен аспект т.е. тези хора след приключване на проекта, за да продължат трудовата си дейност и за да не станат отново неактивни на пазара на труда е необходимо да знаят как да си напишат автобиография, мотивационно писмо и съответно да придобият умения как да се явяват на интервю при работодател.“, каза експертът Катерина Мазгалова.

Очаква се през следващата година да завърши ремонтът на минералния басейн в Меричлери, да бъде въведен в експлоатация и да може да се ползва.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини