В Меричлери искат да възстановят минералния басейн

Повече от 10 години минералният басейн в гр. Меричлери е затворен и тъне в разруха. През 2019-2020 година община Димитровград, с решение на ОбС, стартира процедура по кандидатстване за финансови средства за възстановяването на комплекса.

Проектът предвижда, наред с рехабилитацията на минералното находище, и развитие на балнеологията и спортно-рекреативния и културен туризъм, чрез изграждане на общински комплекс и съпътстващи мероприятия в сферата на културата, местното производство на земеделски и занаятчийски продукти. Процедурите все още не са приключили и се очаква проектът да бъде изпълнен.

Първите химически анализи на минералната вода в Меричлери са от края на 19 век. Те разкрили поразително сходство с прочутата минерална вода в Карлови Вари (Карлсбад) и някои други минерални води в Судетската област на Чехия и Германия.

Минералната вода в Меричлери силно се различава от повечето познати минерални води в България. Тя има от 10 до 45 пъти по-високо от тях съдържание на разтворени вещества. Главни нейни химически съставки са натриевият бикарбонат (содата), натриевият сулфат (глауберовата сол), и в по-малка степен натриевият хлорид (готварската сол). Освен тези соли водата е богата на силиций, литий, калий, калций, флуор, фосфор, желязо и други важни за организма химически елементи.

Температурата на водата е между 25 и 45 градуса по Целзий, което го прави един от най-студените минерални извори в България. Водата е 3-та в света и 2-ра в Европа по съдържание на минерали и химически вещества. 

Лечебно-профилактични свойства и въздействие на минералната вода при питейна употреба:

Дозираната и предписаната от специалисти Меричлерска минерална вода оказва лечебен и профилактичен (предпазващ) ефект при следните заболявания и състояния:
Стомашни заболявания: язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, усложнения след язвени операции на стомаха, нарушения на стомашната секреция и киселинност (ацидоза).
Чревни заболявания: хронични колити и ентерити, запек главно от спазматичен характер.
Болести на жлъчката и жлъчопроводните пътища: хронични възпаления на жлъчния мехури жлъчните пътища, жлъчно-каменна болест, последствия от опериране на жлъчката.
Хронични заболявания на черния дроб: функционални нарушения, първоначална (лека) цироза без ацидоза, последствия от жълтеница.
Хронични заболявания на подстомашната жлеза (панкреаса): хроничен панкреат, обменни заболявания главно захарна болест (без възпалителни съдови и нервни усложнения), подагра и затлъстяване.
Странични заболявания: заболявания на пикочните пътища, пикочокаменна болест, пиелит и цистопиелит.

Заболяванията, при които пиенето на Меричлерската минерална вода е противопоказно (неразрешено) са следните:

остри възпалителни процеси в жлъчния мехур и жлъчните пътища
остра форма на инфекциозен хепатит
отделяне на зародиши на чревни инфекции
обструкция или запушване на жлъчните пътища от камъни (конкременти) и новообразувания
всички видове тумори на храносмилателните пътища, черния дроб, жлъчката и панкреаса, тежка цироза, тежки форми на чернодробна недостатъчност, кървящи язви, тежки форми на диабет.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини