Хасковски Стоунхендж - против каруци

Хасково вече има нова забележителност, подобна на древното светилище Стоунхендж. Поредица огромни камъни огражда от три страни зелено петно на кръстовището на булевард "Васил Левски" и бул. "Раковски", точно до блок 10 на кв. „Орфей”. По думите на живущи от блока, камъните „цъфнали” преди няколко дни.

Някои от каменните късове бяха доста масивни и сигурно тежаха стотици килограми. Предназначението им бе неясно за хората от квартала. догадките бяха че камъните служат като мантинела, да пази пешеходците пресичащи по пътеката зелената площ или че мястото се огражда, понеже нещо ще се строи.

Нищо такова, поне според неофициални, но много достоверни източници. Камъните били сложени преди три дни, за да пречат на преминаващите през моравата цигански каруци. ППС-тата сечели напряко, а понякога спирали за почивка върху зелената площ, за да могат конете да попасат. Освен че замърсяват тревата, каруцарите посягали и на борчетата в края на зеленото петно. Кършели клони или събирали изсъхнали такива и ги товарели експедитивно в каруците. Сега обаче това не било възможно, защото каменната преграда би спряла дори и танк, камо ли каруца. А спиране на платната на свръх натоварените булеварди било рисковано- това кръстовище е едно от „най-редовните” по пътно транспортни произшествия.

Извън целесъобразността на мярката остава открит въпроса дали нямаше по цивилозован начин за опазване на зелените площи на Хасково, вместо първобитното боравене с камъни.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини