Димитровград празнува с лазарско хоро и венци в реката

Лазаровден с лазарско хоро в центъра отбелязаха димитровградчани

За четвърта поредна година димитровградчани празнуваха Лазаровден, мероприятието бе инициирано от Народно читалище"Христо Ботев" в града.

В програмата, стартирала в 11:00 часа на сцената пред Общината се включиха самодейните колективи от читалището-организатор, техни колеги от село Крепост, латино-клуб "Джани", танцови състави от ЕГ"Д-р Иван Богоров" и ОДЗ "Слънце".

Тържеството завърши с лазарско хоро на площада, след което шествие се отправи към дигата на река Марица.

Там малките моми и техните по-големи каки хвърлиха венци във водата както повелява традицията на днешния ден. Според поверието, момата, чиито венец отиде най-далече ще се омъжи през годината.

Обявени бяха резултатите от двата конкурса -за най-красив лазарски венец и за оригинален съвременен лазарски костюм. В надпреварата за костюма първа е Габриела Димитрова, ученичка в СОУ"Любен Каравелов", второ място е за Димитрия Иванова от село Крепост, а трета Летисия Христова от СОУ "Л.Каравелов".

Наградите за най-хубави лазарски венци грабваха Нели Тотева, която е първа, и Кристияна Чубанова и Патриция Делчева, съответно втора и трета в надпреварата. Всички те са от СОУ"Любен Каравелов"

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Латино-клуб "Джани"
Публиката

Като лазарки се бяха облякли днес доброволките от Европейската доброволческа служба Каат и Агне

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини